Ga direct naar inhoud

Enkhuizer Almanak Museum

Enkhuizen

Enkhuizer Almanak Museum
In het kleine museum is een permanente expositie ingericht van bijzondere archiefstukken. De eeuwenoude vaste rubrieken van de almanak, zoals bijvoorbeeld de tijdrekening, de stand van de hemellichamen, de watergetijden, het luiden van de poort klokken van Amsterdam of de vertrektijden van de diligences naar Haarlem of Leiden zijn gevisualiseerd met gebruikmaking van actuele technische snufjes. Bladeren door een 17e eeuwse almanak is dus mogelijk!

Het archief heeft de tand des tijds goed getrotseerd, ondanks bijvoorbeeld de drukpersverboden in de tijd van Napoleon of de censuur gedurende de Duitse bezetting.

Bij de presentatie ligt de nadruk op behoud en beheer van de collectie in een sfeer van hi-tech en nostalgie. Zo is door toepassing van moderne technieken het tentoonstellen van kwetsbare objecten toch mogelijk gemaakt. Zeer bijzonder is de verlichting in dit museum. Ieder lichtpunt is namelijk niet een lamp, maar een glasvezelkabel. Vanuit de technische ruimte van het museum wordt het licht door de kabels gejaagd. Het voordeel van deze methode is, dat de (schadelijke) warmte van het licht niet op de tentoongestelde objecten in de vitrines komt.

Een deel van de beschikbare ruimte is gereserveerd voor thema-exposities, die rechtstreeks dan wel indirect te maken hebben met de Enkhuizer Almanak.

Aanbieders in de buurt