Ga direct naar inhoud

Museum Lettergieten 1983

Westzaan

UINH_MuseumLettergietenWestzaan.jpg
De Stichting Lettergieten 1983 is opgericht op 12 december 1983. De aanleiding was de geleidelijke verdwijning van de ambachtelijke grafische technieken in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw.

De bedrijfstak schakelde over van de vertrouwde boekdruktechniek naar vlakdruk en andere technieken. Het handzetten verdween en het ambacht werd overgenomen door de moderne computertechnieken.
Met het verdwijnen van het ambacht van handzetten verdween ook het vervaardigen van de loden letters en ornamenten waarmee het zetsel werd samengesteld.

De Stichting is opgericht met als doelstelling: het instandhouden van het procédé van het gieten van loden letters ten behoeve van de hoogdruktechniek. In het bijzonder richt de Stichting zich op de vervaardiging van losse letters met de Monotype machines.

De Stichting bouwde een collectie machines, materialen en hulpmiddelen en matrijzen op die uniek in de wereld genoemd mag worden.

Het museum beschikt over een aantal authentieke Monotype zetmachines met zowel enkel als dubbel toetsenbord. Verder zijn er gietmachines voor de vervaardiging van letters en zetsel. In het museum zijn tevens twee grootcorps- en materiaal gietmachines aanwezig.
Er zijn handzet loketten, proefpersen en allerlei materialen en hulpmiddelen zoals die vroeger in de handzetterij werden gebruikt.

De trots van de Stichting is de grote collectie matrijzen voor het gieten van de loden drukletters en ornamenten.
Deze collectie is wellicht de meest complete ter wereld. Dankzij een systeem van adoptie en bruikleen kan het museum beschikken over een groot assortiment van lettertypen in tal van corpsen. Namen als Garamond, Baskerville, Bembo, Bodoni, Gill Sans Serif, Perpetua, Times New Roman en vele anderen vertegenwoordigen een rijke historie van lettervormgeving.

Openingstijden

Donderdag van 10 tot 14 uur.

Aanbieders in de buurt