Ga direct naar inhoud

Luchtvaart & Oorlogsmuseum Texel

De Cocksdorp

UINH_LuchtvaartenOorlogsmuseumTexel.jpg
De ideeën voor het oprichten van het toenmalige Luchtvaart Museum Texel zijn ontstaan na de viering van het 50-jarig bestaan van vliegveld Texel in 1987. Aan dit festijn was het 5-jarig jubileum van de DDA en het 70-jarig bestaan van het Amfibisch Oefenkamp ?De Mok?gekoppeld.
Zo?n 15.000 toeschouwers bezochten de voor deze gelegenheid opgestelde expositie in de vliegveldhangaar. Door het enthousiasme van het publiek werd gedacht aan een vaste tentoonstelling in de vorm van een museum.

In 1988 werd de stichting Luchtvaartmuseum Texel opgericht, mede door vliegvelddirecteur/havenmeester Ed de Bruyn. Hij was continu bezig met het zoeken van een mogelijkheid om een museum op het vliegveld te realiseren. Weinig mogelijkheden waren voor handen en toen dan ook de zweefvliegclub in 1995 aangaf een nieuwe behuizing nodig te hebben, werd de mogelijkheid om in de oude zweefvlieghangaar een museum te beginnen met beide handen aangepakt.

Ondertussen werd historicus Gelein Jansen bij het museum betrokken en hij ging voorbereidingen treffen voor een museum. Een kantoortje werd ingericht, spullen werden er naartoe gesleept en plannen voor de inrichting werden gemaakt.

Enthousiastelingen werden in april 1996 bij elkaar getrommeld en in 1 maand tijd werd het museum ingericht. Dat was een heel kunststuk en er is ontzettend hard gewerkt. Met met name tweede hands materiaal (standmateriaal) werd de expositie samengesteld. Het resultaat was er echter niet minder om, zeker als je kijkt in wat voor een korte tijd het museum is opgebouwd.

Op 17 mei 1996 werden de deuren van het museum voor het eerst voor publiek geopend. Sindsdien mag het museum op zo?n 16.000 bezoekers per jaar rekenen. Het museum zou echter al snel uit haar jasje groeien.

Naast een expositie over de luchtoorlog in WOII, werd er aandacht geschonken aan de Georgische Opstand uit diezelfde periode. Door uitbreiding van de exposities uit deze periode en ruimtegebrek voor de luchtvaarttentoonstelling voelde het museum zich in 2001 genoodzaakt tot uitbreiding van de expositieruimte.

Maar niet alleen de ruimte werd te klein, ook de naam van het museum omvatte de inhoud niet meer. Hierdoor heeft het museum besloten haar naam en logo te veranderen in Lu=htvqaart & Oorlogsmuseum Texel.

Openingstijden

Vanaf 1 week voor Pasen t/m de herfstvakantie: dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur.

Aanbieders in de buurt

Theater de Binding

Zuid-Scharwoude

Het Langedijker Koor

Zuid-Scharwoude