Ga direct naar inhoud

Museum van het Nederlandse Uurwerk

Zaandam

UINH_MuseumvanhetNederlandseUurwerkZaandam.jpg
Dit geregistreerde museum, gehuisvest in een schilderachtig 17e-euws wevershuis, beschikt over een unieke verzameling historische Nederlandse uurwerken vanaf 1500 tot 1850. Verdeeld over verschillende huiselijke vertrekken worden specifieke typen uurwerken in werking getoond.

Dit sinds een jaar of dertig bestaande museum was voorheen het onderkomen van een particuliere collectie en staat op de Zaanse Schans. Het is gespecialiseerd in Nederlandse uurwerken en toont de ontwikkeling daarvan van de 15de tot en met de 19de eeuw. Het van een fraaie klokgevel voorziene pand werd als laatste huis vanuit Assendelft naar de Zaanse Schans overgebracht.

De Hollandse uurwerkmakerij was in het begin van de 18de eeuw voor een niet onbelangrijk gedeelte in de Zaanstreek geconcentreerd. Hoewel het dus voor de hand ligt dat dit museum ruim aandacht besteedt aan het Zaanse uurwerk, wordt een volledig overzicht gegeven van de geschiedenis van de tijdmeting in Nederland. Van torenuurwerken, via de vroegste Haagse klokken met het octrooi van Huygens, de eerste Nederlandse staande klok, tafelklokken en de rijke Amsterdamse staande horloges tot en met precisieklokken uit de 19de eeuw. Daartussen kan men bijzonderheden bewonderen als carillonklokken, planetaria en planisphaeria, klokken met mechanieken en een door zijn eigen gewicht aangedreven klok. Ook gouden en zilveren Nederlandse zakhorloges ontbreken niet in de collectie.

Naast de genoemde hoogtepunten komen klokken uit alle Nederlandse regio?s, van Groningen tot en met Limburg en zelfs Vlaanderen, in dit museum aan bod. Voorts kunt u een modelwerkplaats bekijken met veel originele gereedschappen en hulpmiddelen. Het museum beschikt over uitgebreide documentatie over klokken en klokkenmakers. In de museumwinkel is een ruim aanbod van boeken over uurwerken en aanverwante onderwerpen te koop.

Openingstijden

April t/m oktober: dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur.
November t/m maart: zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur.

Aanbieders in de buurt