Ga direct naar inhoud

Regionaal Archief Alkmaar

Alkmaar

Een bezoek aan het Archief in het kader van een historisch onderwerp, project of tijdvak? Dat kan! Laat uw leerlingen oog in oog komen met bronnen uit de tijd die u wilt behandelen.

Het Regionaal Archief Alkmaar bewaard archieven van 10 gemeenten: Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Heerhugowaard, Heiloo, Hollands Kroon, Langedijk, Schagen en Texel. In het depot van het RAA worden onder meer archiefstukken, boeken, kranten, tijdschriften, kaarten, prenten, foto’s en films bewaard. In totaal bewaren we bijna elf kilometer aan papier en twee kilometer aan boeken. Bezoekers zijn altijd welkom in onze studiezaal en we ontvangen graag schoolklassen. We hopen u in Alkmaar te zien!

In onze onderwijs programma's maken leerlingen kennis met historische personen of belangrijke locaties in bijvoorbeeld de 'Gouden Eeuw', de Twede Wereldoorlog of de Middeleeuwen. Daarnaast bieden wij programma’s aan rond bredere thema’s zoals post, taal en beeldende kunst.

Tijdens het bezoek wordt er altijd met relevante, lokale en originele bronnen gewerkt en krijgen de leerlingen een thematische rondleiding door de schatkamers van het archief; de depots die normaal voor het publiek gesloten zijn.

Wilt u andere perioden of onderwerpen aan bod laten komen? Graag overleggen we met u over de mogelijkheden.

Een historisch onderwerp of tijdvak wordt concreter, persoonlijker en tastbaarder met een excursie naar het Archief!

Openingstijden

De studiezaal is dinsdag t/m vrijdag geopend van 9.00 tot 17.00. Schoolbezoeken kunnen ook op maandag ingepland worden – dat geniet zelfs onze voorkeur.

beschikbare projecten

cultureel erfgoed
PO | VO

op het prikbord

Er zijn geen prikbord items.

Aanbieders in de buurt

Zwembad de Bever

Zwembad de Bever

Sint Pancras