Ga direct naar inhoud

Museum Huis van Oud

Wognum

Museum Huis van Oud
Het Huis van Oud is een kleine goed bewaard gebleven boerenbedrijfje uit 1878. Het ligt op een karakteristieke plek aan de fraaie Zomerdijk, tussen Wognum en Spanbroek. Nadat de laatste bewoner, Cees Oud, in 1998 overleed en er boelhuis gehouden werd, heeft de historische stichting De Cromme Leeck uit Wognum zich over de panden ontfermd.
Het agrarische bedrijfje bestaat uit een huis van 8x7 meter en een schuur van 9x7,5 meter. Het geheel geeft een aardig beeld van een gemengd bedrijf (vee/groente/bollen) van rond de vorige eeuwwisseling. Het vrijwel ongeschonden en daardoor unieke interieur
van het huis toont de toenmalige leefomstandigheden, de schuur laat iets zien van de primitieve bedrijfsvoering. In het huis vallen de aardig gedecoreerde bedsteedeuren in de woonkamer op.

Het Huis van Oud is ingericht in de stijl van de veertiger en vijftiger jaren van de vorige eeuw. In de stallen staan attributen die betrekking hebben op het agrarische verleden van de streek. In de toekomst worden er wisseltentoonstellingen georganiseerd.

Het huis is een provinciaal monument. Het werd in 2003 gerestaureerd en het jaar daarna ingericht als stijlkamer met schenkingen van inwoners uit de omgeving. In het huis mag niet meer gewoond worden. De stallen hebben geen monumentale waarde. Deze worden
met hulp van vrijwilligers opgeknapt en gereed gemaakt voor gebruik als tentoonstellingen vergaderruimte voor stichting De Cromme Leeck.

Openingstijden

Zondagmiddag van 27 april tot en met 21 september 2014, van 14 tot 17 uur

Aanbieders in de buurt