Ga direct naar inhoud

Historische Vereniging Oud Broek in Waterland

Broek in Waterland

Historische Vereniging Oud Broek in Waterland, beter bekend onder de naam 'Oud Broek', stelt zich ten doel 'het dorps- en landschapsschoon van Broek in Waterland [...] te bewaren, te beschermen en waar mogelijk te vermeerderen'. Dit betekent dat de vereniging zich actief inzet voor de handhaving van het beschermde dorpsgezicht, de bescherming van karakteristieke panden daarbuiten, en ook van het kwetsbare veenweidelandschap in de omgeving van het dorp.
Om deze reden ook heeft een vertegenwoordiger van Oud Broek zitting in de Monumenten- en Welstandscommissie Waterland (MWW) van de gemeente Waterland. Deze commissie past de normen van de Welstandsnota en eigen historisch inzicht toe op alle aspecten van ruimtelijke ordening en bouwplannen die binnen de contouren van het beschermde dorpsgezicht spelen.
Daarnaast wil de Vereniging het gevoel voor het eigen karakter van het dorp bij zijn ingezetenen ontwikkelen en de plaatselijke geschiedenis bestuderen en vastleggen. Hiertoe verzorgt Oud Broek rondleidingen, lezingen en excursies, brengt ze publicaties uit en onderhoudt ze een waardevolle historische collectie.

Aanbieders in de buurt