Ga direct naar inhoud

Theo Kelderman

Haarlem

Theo Kelderman is sinds 1974 al bezig met artistieke beeldvorming in het platte vlak. Van uit de fotografie, tekenen en airbrush kwam hij uit bij het schilderen. Schilderen heeft hij altijd al gedaan met als uitgangspunt kleurvlakken, maar dat had dan ook te maken met zijn vak schilderen.
Van 1976 tot 1981 heeft hij intensief gefotografeerd, hoofdzakelijk zwart/wit. In die tijd heeft hij meegedraaid in een van Nederlands bekenste amateur fotogroep "de Muggen" uit Haarlem. Vanuit die periode is er een foto opgenomen in het overzicht van de Nederlandse fotografie van de 19de en 20ste eeuw, over de periode 1940 - 1975, door het Leidse Prentenkabinet.
Uiteindelijk zijn er in die periode circa 500-werken ontstaan in diversen groepen ingedeeld waarvan hier enkele zijn opgenomen, en wel: Speelplaatsen, Obstakels, Kinderportretten, Landschappen, Eigentijdse dingen, Anno 2000.
Te gelijkertijd is hij ook gaan tekenen en schilderen. Het waren absurde ideeen omgezet in lijn en kleur, zo ontstonden de pen-tekeningen. Deze ideeen heeft hij ook gebruikt in zijn airbrush tekeningen.
Het kon niet uitblijven dat deze ideeen werden gebruikt in simpele cartoons, uitsluitend zwart/wit. Later in 1998 toen de computer in huis kwam werden deze cartoons ingescand en gekleurd. Ook werden er teksten toegevoegd. In 1999 werden er nieuwe cartoons gemaakt, uitsluitend op de computer.
Maar de fotografie kon hij toch niet loslaten en startte in 2000 met de digitale fotografie en is te zien http://www.flickr.com/photos/theokelderman/
En tevens is hij gaan schilderen op papier en canvas.