Ga direct naar inhoud

Stichting Kopa

Utrecht

Stichting Kopa maakte samen met leerkrachten uit het basisonderwijs een nieuwe aanpak voor creativiteit in elke klas. Onder de noemer PIONIER! ondersteunen we scholen bij het bieden van creatieve leeromgeving. 

Sinds 2012 werkt Kopa nauw samen met het PO in Utrecht. Vanuit de praktijk en in co-creatie onderzochten we hoe leerkrachten geholpen zijn bij het bieden lessen die het creatieve en artistieke vermogen van de leerling versterken. 

PIONIER! ontstond door de samenwerking tussen vormgever Linda Rosink en kunstenaar Manja Eland. Werkend als BIK-ker, Beroepskunstenaar in de Klas, ontdekten zij dat veel kinderen en leerkrachten kunst spannend vinden. Als je niet weet waar je uitkomt, hoe moet je dan beginnen? Om leerkrachten te helpen toch op onderzoek uit te gaan, ontwikkelden zij in co-creatie met leerkrachten van basisscholen in Utrecht, PIONIER!.

PIONIER! heeft een missie: kunst op iedere school en creativiteit in elke klas.

Om deze missie te bereiken onderzochten we hoe we leerkrachten kunnen inspireren en ondersteunen bij het zelf geven van creatieve en procesgerichte kunstlessen.

PIONIER! is geen methode. Het is geen stappenplan, van A tot Z. Wel is het een enorme bron van waaruit je als leerkracht kan putten. Wij maakten de structuur zo helder en flexibel mogelijk, zodat jij het kan inzetten zoals het bij jou op school past.

Wij maken heel veel lesmateriaal, geven je ideeën over hoe je deze lessen kan aansluiten op je dagelijkse onderwijs en leveren het bijbehorende materiaal dat er voor nodig is. We laten kunstenaars en hun kunstwerken zien bij opdrachten, als startpunt voor de inspiratie. De lessen worden ondersteund met video, voor als je een techniek tegenkomt, die je zelf nog niet kent, maar wel met de leerlingen wilt onderzoeken.

Alles wat we maken is er op gericht dat jij met je leerlingen op onderzoek uit kan gaan. Samen met je leerlingen durven proberen, mogen falen en van daaruit weer nieuwe ideeën laten ontstaan. Samen kunst maken.

Omdat we geen methode zijn, bieden we ook geen one-size-fits-all aanpak. Hoe kan je PIONIER! inzetten? Precies zoals jij het wil. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Openingstijden

Bezoek enkel op afspraak

beschikbare projecten

 
Stichting Kopa (PIONIER!)
Multidisciplinair
PO | VO
 
Stichting Kopa (PIONIER!)
Multidisciplinair
PO
 
Stichting Kopa (PIONIER!)
Multidisciplinair
PO | VO
 
Stichting Kopa (PIONIER!)
Multidisciplinair
PO | VO

op het prikbord

Er zijn geen prikbord items.

Aanbieders in de buurt

Linda Rosink

Utrecht