Ga direct naar inhoud

Sterke verhalen uit de Zaan

Blauwe golf
In de geschiedenis van de Zaanstreek wemelt het van de bijzondere mensen en ongelooflijke gebeurtenissen die oud en jong tot de verbeelding spreken. De kinderboekenschrijver Hans Kuyper liet zich door de Zaanse geschiedenis inspireren. Speciaal voor het Gemeentearchief Zaanstad en het onderwijsproject 'Erfgoed à la Carte', schreef hij tien historische verhalen voor kinderen. De verhalen spelen in de gehele Zaanstreek en zijn geschreven vanuit het perspectief van het kind. De Zaanse kunstenaar Olivier Rijcken maakte er prachtige tekeningen bij. Het gemeentearchief Zaanstad leverde de bronnen uit haar collecties ter illustratie van de verhalen.Woorden van Vroeger
Woorden van Vroeger is een afwisselend en actief onderwijsproject voor leerlingen van de bovenbouw van het basisonderwijs. Aan de hand van zes verhalen uit de Zaanse geschiedenis, herschreven door Hans Kuyper, doen de leerlingen bronnenonderzoek in het Gemeentearchief Zaanstad. Door deze kennis en ervaring raken de leerlingen meer thuis in- en betrokken bij de geschiedenis en het erfgoed van de Zaanstreek. 
Opzet van Woorden van Vroeger
In de voorbereiding op school lezen leerlingen in groepjes een verhaal uit het boekje Sterke Verhalen uit de Zaan.
Tijdens de les in het gemeentearchief onderzoeken leerlingen archiefbronnen die de ‘echtheid’ van de mensen / gebeurtenissen uit de verhalen bevestigen. Hierbij komen ze in contact met de verschillende bronnen van het Gemeentearchief Zaanstad. Daarnaast krijgen ze een rondleiding door de depots, waar de originele stukken worden getoond.
In de verwerking op school gaan de leerlingen zelf een historisch verhaal schrijven op basis van archiefbronnen. En in het illustratiecircuit verbeelden de leerlingen historische verhalen met verschillende beeldende technieken.