Ga direct naar inhoud

Verkleedkast

Blauwe golf

Mode is van alle tijden. Tegenwoordig dragen mensen van China tot Amerika dezelfde kleren. Vroeger had elk dorp in Nederland zijn eigen mode met eigen gebruiken, vormen, kleuren en geheimen. Warme stoffen voor de winter waren zwaar, dik en donker. In de zomer waren de stoffen lichter, maar moest de kleding wel het hele lichaam bedekken! Wat zijn de geheimen achter deze klederdrachten en hoe voelt het om in zo’n lange rok of wijde broek te lopen? Tijdens dit programma komen de leerlingen erachter wanneer ze zich verkleden in de kleding van vroeger.

Doel
Leerlingen kennis laten maken met de traditionele klederdrachten van de Zuiderzee en het verband met hedendaagse kleding en mode in Nederland.

In het museum

  • Ontvangst in het buitenmuseum door een museumdocent.
  • Interactieve uitleg en film over mode en mode in klederdracht.
  • Verkleden met kleding uit Marken en Volendam.
  • Korte rondleiding door het buitenmuseum.
  • Afsluiting.


Op school
Vooraf krijg je een woordenlijstje toegestuurd met namen van ouderwetse kledingstukken, zoals ‘hul’ en ‘kraplap’. Tijdens het museumbezoek kun je foto’s maken om achteraf te gebruiken bij de verwerking op school. Meer tips vind je in de docentenhandleiding.


Doelgroep: Groep 1 - 6
Kosten: € 59,- per klas, inclusief gebruik kleding
Entree november t/m maart: 2,90 euro per leerling en begeleider.
Entree april t/m oktober: 5,75 euro per leerling en begeleider.
Duur programma: Anderhalf uur
Groepsgrootte: Maximaal 30 kinderen per klas
Minimaal drie schoolbegeleiders per klas
Te boeken: Het hele jaar

Reserveren
De afdeling Sales & Reserveringen informeert je graag vrijblijvend over de mogelijkheden: sales@zuiderzeemuseum.nl of 0228-351135.