Ga direct naar inhoud

Capoeira

Blauwe golf
Capoeira wordt gespeeld in een cirkel en begint met muziek: eenvoudige percussie en zang. Op dit ritme beginnen twee spelers hun spel in het midden van de kring. Dit eeuwenoude Braziliaanse spel heeft haar eigen logica en unieke lichaamstaal. Een soepele aanval, meestal een draaitrap, wordt ontweken door weg te duiken of mee te draaien. Met acrobatische toeren dagen de spelers elkaar uit om zich van hun beste kant te laten zien. Toch is Capoeira geen wedstrijd op zich: het doel van de cirkel is om met de hele groep een positieve energieke sfeer op te roepen! Zo wordt Capoeira een sportief feest.

Batuque Capoeira Event heeft 15 jaar ervaring met workshops, lessen series en optredens voor jongeren uit alle doelgroepen: scholen, sociaal-culturele projecten, AZC's, kunsteducatie, jeugddetentie en CKV.
Het blijkt dat Capoeira een bijzondere aantrekkingskracht heeft, en daardoor een lagere drempelwaarde voor groepen die soms moeilijker bereikbaar zijn.
Ook voor kleinere kinderen is Capoeira een thuiswedstrijd, want het zit vol vrolijke trucjes en percussie.

In de workshop krijgen de leerlingen les in alle elementen van het Braziliaanse Capoeira spel; de muziek met traditionele Braziliaanse instrumenten, vechtkunst, dans, acrobatiek, en zang. De basisbewegingen van Capoeira zijn uitvoerbaar voor alle leeftijden en niveaus, van heel speels tot heel atletisch.
Het resultaat van de workshop is een groepsspel in een traditionele Capoeira-cirkel, met veel ruimte voor creativiteit en samenspel.
De huidige bekendheid van Capoeira bij jongens én meisjes (door videoclips, shows en games) in combinatie met de culturele traditie, sportieve elementen en de muziek maakt van Capoeira een aanstekelijk fenomeen dat op alle evenementen kan worden ingezet. Jongeren leren met Capoeira ook meer over de balans tussen competitie en samenwerking, respect voor elkaar en het verleggen van je grenzen.