Ga direct naar inhoud

Een Zee van Staal

Blauwe golf
Een groene zone, een staalfabriek en het metershoge Paasduin. Dat vormt het decor voor een indrukwekkende beeldententoonstelling aan de rand van het dorp Wijk aan Zee. Even indrukwekkend is het verhaal erachter. Dit duingebied, Rolandsduin geheten, bood ooit plaats aan kampeerders. Met de Hoogovens (nu Corus) op de achtergrond leverde dat bijzondere surrealistische beelden op. Hier zag men het scherpst mogelijke contrast tussen zware industrie en toerisme. Niet iets om trots op te zijn. De camping verdween en het terrein werd een groene zone. Totdat Wijk aan Zee in 1999 Cultureel Dorp van Europa werd. Dat bleek een prachtige gelegenheid om dat contrast tussen dorp en staalindustrie te verzachten.
Elf beeldhouwers, afkomstig uit elf Europese landen, kregen opdracht, deze zone te transformeren tot een beeldenpark. Natuurlijk beelden van staal.

Materiaal en werkruimte werden beschikbaar gesteld door Corus. De kunstenaars werden een maand ondergebracht bij gastgezinnen in het dorp en lieten zich inspireren door het thema 'Een zee van staal'. Het resultaat is een intrigerende tentoonstelling op een intrigerende plek.

Voor meer informatie: www.eenzeevanstaal.nl