Ga direct naar inhoud

Songwriting Workshop

Blauwe golf

'Bohemian Rhapsody' van Queen, 'Can't Stop The Feeling' van Justin Timberlake; iedereen kent wel een song die hij geweldig vindt en nooit zat wordt. De tekst blijft raken en de melodie krijg je niet uit je hoofd. Maar wat maakt zo'n liedje nou zo goed; is het de melodie, de tekst, of is het de X-factor?

Inhoud Songwriting Workshop
In de Songwriting Workshop wordt er binnen een dubbel lesuur een overzicht gegeven van verschillende stijlen en werkwijzen in het componeren en schrijven van songs. Met de verkregen inzichten gaan de deelnemers aan de slag met een eigen song. Deze songs worden geëvalueerd, en de deelnemers krijgen handvatten mee om hun song verder te ontwikkelen. Wordt hier een nieuwe nummer-1 hit geboren?

De workshopleider laat enkele recente hits en/of golden oldies horen en maakt samen met de deelnemers een lijst van punten die een song populair lijken te maken. Vervolgens duikt de workshopleider met de groep in de theorie achter het tekstschrijven en muziek maken. Zo worden diverse stijlen (genre, tempo, taal, poëzie, structuur) besproken inclusief voorbeelden. Ook onderscheidt de workshopleider verschillende werkwijzen die je als beginnend songwriter kunt hanteren.

Praktijk: Songtekst schrijven
De deelnemers gaan nu in groepjes aan de slag met een eigen songtekst, bijv. aan de hand van een relevant thema. Na enige tijd wordt een aantal songs klassikaal gepresenteerd. De workshopleider evalueert de songs en draagt verbeterpunten aan zodat de deelnemers zelf verder kunnen met hun eigen hit. Daarnaast wordt een begin gemaakt met ideeën voor muziek onder de geschreven songteksten. De workshopleider improviseert daarbij met zijn gitaar of piano op de ideeën van de deelnemers.

Praktijk: Muziek componeren
In een optionele vervolgworkshop gaat de workshopleider meer in op het componeren van muziek. Er wordt in kleine groepen en klassikaal geëxperimenteerd met verschillende melodieën en muziekgenres op zelf geschreven songteksten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de aanwezige muziekinstrumenten, maar ook van instrumentale tracks in verschillende muziekgenres. Deze tracks kunnen de deelnemers eerder ook als voorbereiding gebruiken op de workshop.

De workshopleider
Tijdens de workshop maken de deelnemers kennis met een professionele singer/songwriter met veel ervaring in het schrijven van songs voor diverse artiesten en televisieprogramma's.