Ga direct naar inhoud

The Wordshop

Blauwe golf

Vrijwel iedereen gebruikt taal, vaak op een functionele manier. Taal is ook een uitlaatklep voor het hart. Met de stem als instrument kunnen spontane klanken, poëzie, en ritme ontstaan.

In The Wordshop worden ratio en logica even tot stilte gemaand, en creativiteit wordt aan het woord gelaten. Spontaniteit, durf, en eerlijkheid zijn hierbij belangrijker dan literaire correctheid. Onzekerheid wordt overwonnen, hartenkreten weken los. Dat lucht op.

Inhoud The Wordshop
De workshopleider stelt zich voor, en behandelt kort enkele begrippen ter inleiding. Zo krijgen de deelnemers uitleg over en voorbeelden van spoken word, slam poetry, en performance poetry.

Rijmen & associëren
De deelnemers worden nu in een creatieve flow gebracht met enkele oefeningen:

In een kring steeds sneller rijmen op het ritme van een vingerknip.
Doe net alsof je schrijfblok een spiegel is. Kijk erin en schrijf alles op wat in je opkomt. Je hand blijft continu in beweging, en je pen komt niet los van het papier.

Zeggingskracht
Vervolgens worden de woorden verpakt met klank, ritme en expressie. Hiermee wint de taal aan zeggingskracht:

Schrijf een woord op, en associeer daar drie andere woorden bij. Bij elk van die drie woorden verzin je twee rijmwoorden. Je hebt nu negen woorden die je willekeurig verdeelt over een vierkant met negen vlakken. Bij het uitspreken van de woorden voel je een ritme dat los staat van een context.

Spreek twee zinnen steeds opnieuw uit, steeds in een andere persoonlijkheid (politicus, Surinaams accent).

Nieuw perspectief
Met de opgewekte creativiteit en expressie stappen de deelnemers tenslotte in de huid van een ander persoon of voorwerp. Gedurende 5-10 minuten schrijft men een half A4 vanuit de nieuwe identiteit.

Resultaten
Het resultaat van The Wordshop is verrassende nieuwe taal, samengevoegd uit bekende woorden met ongekende expressie. Het zal blijken dat de deelnemers door de eerdere oefeningen meer vloeiend en ongedwongen met woorden omgaan. Het aangenomen alter ego geeft deelnemers tevens de durf om gedachten onder woorden te brengen. Door het laten voordragen van creaties, horen en leren de deelnemers ook van elkaar.

De workshopleider
Workshopleider Rik, alias Skinfiltr8r, treedt regelmatig op in binnen- en buitenlandse theaters en festivals. Zijn vele vormen van spoken word, hip-hop, en cabaret waren onder andere te zien in Bitterzoet, Frascati, het Vondelpark openluchttheater, Sugar Factory, MooieWoordenFestival, Breakin´Walls, de Uitmarkt, en het Van Gogh museum.