Ga direct naar inhoud

CabaWraps Workshop

Blauwe golf

Jouw moeder is zo dik dat haar weegschaal ‘wordt vervolgd.....’ aangeeft. Populaire MTV shows zoals 'Yo Mama' en 'Wild 'N Out' laten zien dat humor en improvisatietheater een belangrijke plek hebben veroverd in de Hip-Hop en urban cultuur. In Nederland heeft rapper Ali B een grappige theatershow en wagen cabaretiers zoals Najib Amhali en Jörgen Raymann zich op hun beurt zich aan rap.

In de dynamische workshop 'CabaWraps' ervaart men hoe woorden, ritme, humor en improvisatie kunnen samenvloeien in een creatieve waterval. Onder leiding van woordkunstenaar Skinfiltr8r leren de deelnemers kokkerellen met klinkers en inktvissen, en wordt er O² gefrituurd (gebakken lucht). Doel van de workshop is spelen met taal en ruimte leren geven aan creatieve impulsen. Trek je woordgrapjas maar aan...

De bevlogen workshopleider Rik, alias Skinfiltr8r, treedt regelmatig op in binnen- en buitenlandse theaters en festivals. Zijn vele vormen van rap, hip-hop, spoken word en cabaret waren onder andere te zien in Bitterzoet, Frascati, het Vondelpark openluchttheater, Sugar Factory, MooieWoordenFestival, Breakin´Walls, de Uitmarkt, en het Van Gogh museum.

Skinfiltr8r begint met woordgrappen van cabaretiers en rappers. Welke voorbeelden kennen de deelnemers, en wat maakt iets grappig?
Om de eigen woordenbrij op gang te helpen krijgen de deelnemers onder het mom van woordspinazie eten en inktvissen, korte schrijfoefeningen. Er wordt zo een brug geslagen van de creatieve rechterhersenhelft naar de taal in de linkerhersenhelft.

Nu de deelnemers goed op dreef zijn, gaan ze rappen 'in de huid van een stuk fruit'. Door zichzelf in een absurd en onmogelijk karakter te plaatsen, leert men vanuit andere perspectieven te denken en schrijven.

De workshop wordt afgesloten met de beste woordgrappen en creaties van de deelnemers. De winnaars krijgen een door de andere deelnemers geïmproviseerde hoofdprijs; bijvoorbeeld een plastic bekertje met nummer 1 erop.