Ga direct naar inhoud

FLAMENCO

Blauwe golf
Aan de hand van het door hun geschreven sprookje, Flamenkita een verhaal over een betoverde gitaar, nemen de auteurs en theatermakers Herman Link en Rita Iny de kinderen mee in de wereld die Flamenco heet. Zij laten zien dat Flamenco niet alleen een serieuze kunstvorm met veel verschillende stijlen is, maar ook een levenswijze. Het is de sfeer en het leven achter de kunst waarvan ze de leerlingen willen laten proeven.

Nadat het verhaal is voorgelezen vertellen de auteurs over het ontstaan van deze cultuur, de poëzie, de flamencoritmen, zang, dans, de kleding en welke instrumenten er worden gebruikt. Met grappige anekdotes over hoe trots de Spanjaarden zijn en dat jong en oud, van de melkboer tot de slager, wel een paar versjes kunnen zingen of een flamenco danspasje durft te wagen. Hoe klinkt zo’n een versje in het Nederlands? Soms blijken de dramatische liedjes komischer te zijn dan ze doen vermoeden. Herman Link neemt zijn flamencogitaar mee om het allemaal muzikaal te illustreren. De kinderen leren een typisch flamenco ritme klappen, een Spaans lied te zingen en moedigen elkaar aan door middel van de zogenoemde jaleo’s (Ole, Agua, me gusta!).

De workshop heeft multimediale ondersteuning van boek met cd en een website-   met lesodrachten en achtergrond informatie en een korte cursus Spaans. Het bezoek van Herman en Rita kan uitgebreid worden met een workshop flamenco dans.