Ga direct naar inhoud

Pig Bank for homeless dreams

Blauwe golf
Aanbieder
Pig Bank is een idealistische talentenjacht en een ‘interactive democracy game’. De voorstelling verteld over mensen met dromen, wereldverbeteraars. Bijna onopgemerkt en op een luchtige manier worden de moeilijkheden van democratische besluitvorming blootgelegd. Pig Bank is een hartverwarmende afvalrace waarin de leerlingen beslissen wie van de wereldverbeteraars doorgaat en zijn droom kan verwezenlijken.
6 kandidaten strijden om de inhoud van het spaarvarken. Elk met hun eigen waargebeurde verhaal over hoe die financiële steun en bekendheid hun leven zal veranderen en daarmee de wereld.

Pig Bank koppelt Het Lagerhuis aan de X-Factor. De voorstelling heeft dus inhoud maar ook een lekkere, hedendaagse vorm die jongeren aanspreekt.
Het voortraject van de voorstelling maakt de leerlingen extra betrokken bij de kandidaten en het verloop van het spel. Voordat de voorstelling gespeeld wordt leggen Petra en Luc (artistieke leiders van Tg SPACE) uit wat het project inhoud. Ze introduceren de 6 kandidaten en bespreken met de leerlingen hoe zij voor de 6 initiatieven kunnen collecteren. Ze geven kleine spaarvarkens (pig bank) aan de leerlingen die in kleinere groepjes geld inzamelen; ze moeten zich inzetten voor een ander, voor de 6 goede doelen, op een creatieve manier. Met het geld dat door de leerlingen verzameld is, word het grote spaarvarken gevuld en de voorstelling uiteindelijk gespeeld. Het maakt eigenlijk niet uit hoeveel geld er verzameld is. De inspanning en betrokkenheid van de leerlingen zit in het spaarvarken.
Tijdens de voorstelling beslissen de leerlingen samen welke idealist de liveshow wint en dus financiële steun krijgt om zijn project te realiseren.

Op een speelse en interactieve manier wordt het bewustzijn van de wereld om je heen vergroot en daarmee je verantwoordelijkheidsgevoel aangesproken. Onderwerpen als democratische besluitvorming, altruïsme en empathie passeren de revue zonder moraliserend te worden. Er wordt op een spannende en humoristische manier gewerkt aan de kunst van het debatteren, aan samen overleggen en beslissingen nemen.

De voorstelling is geschikt voor alle jongeren vanaf 12 jaar, ook diegene die niets hebben met theater. Pig Bank sluit aan bij de belevingswereld van de jongeren omdat het een gameshow met inhoud is, waar de leerlingen zelf invloed op kunnen uitoefenen. Bovendien sluit de voorstelling aan bij vakken als Maatschappijleer, Geschiedenis, Nederlands, Kunsteducatie en Filosofie.