Ga direct naar inhoud

Dream City

Blauwe golf
De lichtjes, het kleurrijke snoepgoed, de vrolijke muziek, de spannende attracties; de wereld van het pretpark spreekt tot de verbeelding of het nu de Efteling in Nederland is, of Dream City in Irak. Voor kinderen is het pretpark een onderwerp dat direct allerlei vrolijke verhalen en plezierige ervaringen oproept. In de foto’s zijn deze plezierige ervaringen terug te vinden maar wordt tegelijkertijd ook een ander verhaal verteld. De leerlingen worden zich ervan bewust dat er soms grote tegenstellingen bestaan tussen de magische wereld binnen de muren van het park en de realiteit van het leven erbuiten.

De foto's zijn het startpunt van een zoektocht waarbij leerlingen het verhaal achter de foto's ontdekken. De leerlingen leren door middel van verschillende opdrachten goed te kijken naar foto's. Ze ontdekken op welke manieren je een verhaal met beeld kunt vertellen. Maar ook dat een foto met tekst en uitleg erbij een heel andere betekenis krijgt, of een heel ander verhaal vertelt, dan zonder. De leerlingen ontdekken zo spelenderwijs de rol van context.

Het project bestaat uit verschillende activiteiten waarmee de leerlingen door middel van eigen ervaring en onderlinge uitwisseling steeds dieper in de foto’s en de tentoonstelling duiken. Het project wordt afgesloten met een foto-opdracht waarin de leerlingen zelf een foto-tweeluik maken rondom een tegenstelling.