Ga direct naar inhoud

PICASSO IN HOLLAND

Blauwe golf
In 1905 heeft de schilder/beeldhouwer/keramist Pablo Picasso een kort bezoek gebracht aan Schoorl. Op uitnodiging van de Nederlandse dichter en correspondent te Parijs, Tom Schilperoort, komt Picasso logeren in zijn huis in Schoorl. Kort na aankomst verlaat hij het kleine huisje en gaat logeren bij de plaatselijke postbesteller en brugwachter de Geus en zijn dochter Dieuwertje.
Picasso,  somber geworden in Parijs, schilderde ook sombere schilderijen, bekend als de Blauwe Periode. Eenmaal in Schoorl was hij gefascineerd door de lengte van mensen in Noord Holland , de kleur van hun huid, de lichtval op het land, de vorm van het rechthoekig land en de stolpboerderijen heeft Picasso talloze schetsen gemaakt en een tweetal schilderijen: Les trois Hollandaises en La belle Holandaise.
Het nuchtere humorvolle karakter van de Noorderlingen had een heilzame werking op Picasso.
Een nieuwe periode brak aan: de rose periode en kort daarna Het Kubisme. Was het rechthoekige door slootjes versneden landschap wat hem hiertoe  inspireerde? En ook 4 kante de stolpboerdeij?

De voorstelling gaat over de jonge jaren van Picasso. Hoe hij zich ondanks tijden van crisis enoorlog staande wist te houden en zijn eigen droom en toekomst probeerde te verwezenlijken.   
      
(Over de childerijen die hij maakte in Holland   is nog steeds veel ophef in Schoorl. Wie was deze belle Hollandaise? Was het Dieuwertje de Geus? Het verhaal gaat dat het inderdaad Dieuwertje geweest moet zijn. Ze werd regelmatig met Picasso gezien. Het schijnt dat de bakkersknecht ’s middags een brood en een fles wijn moest brengen naar de kamer van Picasso en daar zag hij Dieuwertje: ze had alleen een hulletje aan! )   
Zo! Dat was Picasso in Schoorl.