Ga direct naar inhoud

Macbook-workshop 'De kracht van montage'

Blauwe golf
De kans is aanwezig dat je nog nooit van het Kuleshov-effect gehoord hebt. Terwijl deze ontdekking toch van groot belang was voor de ontwikkeling van de film. In 1918 merkte filmmaker Lev Kuleshov dat je de kijker kunt beinvloeden door middel van montage.

Een voorbeeld: als we een shot zien van een glimlachende man na een shot van een baby, lijkt de man sympathiek. Terwijl diezelfde man een oude viespeuk wordt als je hem ziet na een shot van een meisje in een bikini. Dus niet het shot zelf, maar de context bepaalt hoe iets geinterpreteerd wordt. Dus: door middel van bestaande beelden te monteren, kun je een nieuwe betekenis creëren.

De MacBook-workshop ‘De kracht van Montage’ begint met een korte les, waarin het Kuleshov-effect en de kracht van montage uitgelegd worden. Dit wordt gedaan aan de hand van bestaande televisiefragmenten en inspirerende voorbeelden. Vervolgens gaan de leerlingen in het praktijkgedeelte zelf aan de slag op MacBooks. Op deze MacBooks staat bestaand beeldmateriaal waarop zij zelf het Kuleshov-effect gaan toepassen. De leerlingen manipuleren de beelden, waardoor er een nieuwe betekenis ontstaat. Zij monteren zo zelf hun eigen film van 1 minuut. Aan het einde van de workshop bekijken we klassikaal de gemaakte filmpjes. 

Na afloop van de workshop hebben de leerlingen inzicht in de mogelijkheden van montage en kunnen zij zelf beeldmateriaal monteren. Zij hebben kennis van het Kuleshov-effect en kunnen dit zelf toepassen. De leerlingen ontwikkelen zo een kritische blik op de beelden die zij dagelijks voorbij zien komen op bijvoorbeeld de televisie en het internet. Het eindresultaat is een zelfgemonteerd filmpje van 1 minuut.