Ga direct naar inhoud

Meel op de billen

Een combinatie bezoek aan meelmolen De Bleeke Dood en het Molenmuseum

Blauwe golf
 
Meelmolen de Bleeke Dood
Hoe ziet zo’n molen er eigenlijk van binnen uit? Dikke balken en grote tandwielen vallen al meteen op. Maar waar zijn die molenstenen nou? En hoe hoog is die stelling eigenlijk? We vertellen jullie over de bilhamer en het molenaartje. Dan gaan we 3 trappen op naar de stelling. Daar laat de molenaar zien hoe hij de zeilen hijst en ‘zwicht’. Hoe zet je een touw vast zonder knoop? En hoe kom je boven in die wiek? Ook hebben we het over ‘kruien’ en ‘luien’.
Daarna laat de molenaar jullie alles zien over het malen van het graan en tenslotte zal de molenaar het meel ‘afschieten’. Komt dat zien!
 
Molenmuseum
De rondleiding in het Molenmuseum sluit aan bij het bezoek aan de meelmolen. De nadruk zal liggen op het voedsel van de gewone Zaankanters door de eeuwen heen. Wat is de rol van tarwe en gerst? Ken je Molenaars kindermeel ? Hoe smaakt roggebrood? We hebben het over ‘skeppiesdag’ en ‘grutten’. En we zien de mooiste molenmodellen van Nederland bij elkaar. Daar kun je de molens heel goed van binnen bekijken en sommige mag je ook laten draaien. Er is een schilderij van elf meter lang over de molens aan de Zaan, want daar gaat het uiteindelijk om. Je hoort de geluiden uit de natuur van 400 jaar geleden en als je goed luistert hoor je de oliemolen slaan....