Ga direct naar inhoud

Olieslim!

Combinatie bezoek aan oliemolen het Pink en het Molenmuseum

Blauwe golf
Het is donker en het ruikt raar. De vloer is vettig. De trap die je ziet is steil en hoog. Bovendien oogt hij niet erg stevig. Je bent in een 400 jaar oude oliemolen of eigenlijk een oliefabriek: Molen het Pink. Hier zie je hoe de mensen vroeger moesten werken en hier leer je hoe een molen werkt, hoe er olie uit bloemenzaden wordt geperst en wat je daarmee kan doen. Je gaat de steile trap op naar boven. Dat is best een beetje eng. Buiten op de stelling waait het en tussen de planken door kijk je zo naar beneden. Je leert waarom de kap moet worden gedraaid en wanneer de zeilen op de wieken worden aangebracht. Als je geluk hebt laat de molenaar je zelf ook eens proberen om de zeilen aan te brengen. Beneden mag je zelf proberen of je uit lijnzaad olie kan knijpen. Daarna legt de hulpmolenaar uit hoe het in de molen in zijn werk gaat
 
Het Molenmuseum
Hoe is de molen ontstaan? Wat voor soorten molens waren er? Waarom zijn die Zaanse molens nou zo bijzonder. Hoeveel molens waren er eigenlijk?
Allemaal vragen waar je in het Molenmuseum antwoord op krijgt.
Volgens een vast programma krijgen de kinderen uitleg over de ontwikkeling van de molens en de Zaanstreek. Ze kunnen aan slingers draaien en op knoppen drukken om modellen in beweging te zetten. Op de bovenverdieping zijn diorama’s over verschillende beroepen en er zijn filmpjes van molenbranden.
Er zijn bewegingsmodellen waar je precies kunt zien hoe een krukas werkt, er is een woonkamer van een rijke moleneigenaar. Op een schilderij van 11 meter lang kun je zien de Zaanstreek er vroeger uitzag. Bij het schilderij hoor je geluiden van eenden en van olieslaan. Luister eens goed en vertel eens wat je niet hoort…