Ga direct naar inhoud

Bord om op te schrijven

Een bezoek aan papiermolen de Schoolmeester

Blauwe golf
Papiermolen De Schoolmeester is een zeskante bovenkruier met stelling en in 1692 gebouwd. Dit monument uit vervlogen tijden bepaalt vanaf de A8, met pelmolen het Prinsenhof, het gezicht op Westzaan.
 De Schoolmeester is een authentieke windmolen waarin het ambachtelijk beroep van papier maken bewonderd kan worden. Tot nog ver in de 19de eeuw werd de molen 6 dagen per week van de vroege morgen tot in de avond bemand door 13 personen; mannen, vrouwen en kinderen Het Zaanse bordpapier wordt net als vroeger gemaakt van fijn gemalen vodden. Vrouwen en kinderen waren veelal bezig met het verwerken van de vodden. Dit was geen fijn werk, want de vodden waren niet schoon en er zaten vlooien en luizen in.
De molenaar vertelt hoe de gescheurde vodden in een kuip worden fijngehakt, het geeft een oorverdovend lawaai. Dan is er de schepkuip, met koud water uit de sloot, de molenaar laat zien hoe het papier geschept wordt en in de lange schuur te drogen wordt gehangen.
 Na de rondleiding  in de molen gaan de kinderen stempels maken, ze maken hun eigen watermerk wat ze mee naar huis mogen nemen.