Ga direct naar inhoud

De Witt of Oranje

Rockopera over het rampjaar 1672

Blauwe golf
De Witt of Oranje: Theater en musembezoek ineen!
Een spectaculaire rockopera in Theater Bellevue neemt leerlingen mee naar het rampjaar 1672. De aansluitende rondleiding in het Rijksmuseum voert langs de historische topstukken uit de Gouden Eeuw.
De Witt of Oranje
Het is 1672. Nederland wordt van alle kanten aangevallen. Er is paniek, honger en angst. Johan de Witt, regeringsleider, en diens rechterhand, broer Cornelis de Witt, krijgen de schuld. In het rumoer vindt Henk, knecht van Cornelis de Witt, de liefde van zijn leven: Gijsje. Zijn liefde verscheurt hem, want zij is fanatiek oranjegezind en hij wil trouw zijn aan zijn meester. Als de Prins van Oranje de macht grijpt, wordt er op beestachtige wijze afgerekend met de gebroeders De Witt. Henk staat er middenin en verliest alles, behalve zichzelf.

De Witt of Oranje is waar gebeurd en komt heel dichtbij door dit verhaal waarin liefde en trouw botsen op vrijheid en recht. Een verhaal waarin een getergd volk, opgezweept door pamfletten (facebook en twitter van toen) het recht in eigen hand neemt en een verlosser ziet in een jonge, populaire prins.