Ga direct naar inhoud

Het papieren geheugen van de Zaanstreek

Blauwe golf
In deze excursie maken de leerlingen op een actieve manier kennis met diverse aspecten van papier in de Zaanstreek. Ze leren iets over de geschiedenis van de papierproductie in de Zaanstreek. En aan de hand van papieren archiefstukken uit het archief maken de leerlingen kennis met oude handschriften en het beheer en behoud van archiefstukken.
Opdrachten
Deze ‘kleine papiertentoonstelling’ bestaat uit acht lades met elk een eigen thema. Bij elke lade hoort een praktische opdracht. Zo oefenen de leerlingen in het schrijven met een ganzenveer. Ze maken een afdruk met een stansapparaat en een blinddrukstempel. Met een loep wordt een groot stuk perkament onderzocht om er vervolgens achter te komen dat het een huid van een geit is. Maar ze maken ook kennis met nieuwe bronnen zoals de foto’s op de beeldbank (www.zaanstad.nl/gemeentearchief).
Rondleiding
Als de opdrachten zijn gemaakt volgt een rondleiding door het depot.  Er wordt verteld onder welke omstandigheden het papier het beste bewaard kan worden en wat schadelijk is voor papier. In het depot zijn ze meestal gelijk onder de indruk van de grote lange kasten, de ladekasten, de typische papierlucht en de kou. Als ze een beetje aan het ‘ klimaat’ gewend zijn worden er archiefstukken getoond die te maken hebben met de papierthema’s.
Archiefquiz
Indien er nog tijd over is wordt er een heuse archiefquiz gespeeld. Wie kent de werkzaamheden van het Gemeentearchief Zaanstad het beste?