Ga direct naar inhoud

KUNST EN JIJ - workshop voor docenten PO en VO

Ontdek hoe filosofische gespreksvoering je kunstbeleving kan intensiveren

Blauwe golf

Het beleven van kunst is een uiterst persoonlijke aangelegenheid. Het onder woorden brengen van een kunstbeleving vergt behalve inspanning soms ook moed. Zeker in een groep. Het doel van de workshop KUNST EN JIJ is dat jij als docent ervaart hoe inspirerend en effectief het is om je persoonlijke kunstbeleving in een filosofisch gesprek te onderzoeken. Als dat bevalt, kun je je bekwamen in het leiden van zo'n gesprek in de basiscursus KUNST EN JIJ

Wij hebben deze leermethode ontwikkeld voor en met museummedewerkers, docenten cultuur- en kunsteducatie, cultuurcoördinatoren, medewerkers van culturele instellingen en anderen die de kunstbeleving van hun doelgroep willen intensiveren - in samenwerking met Kunstbalie, Noord-Brabant. 

Tijdens deze workshop ervaar je hoe de leermethode KUNST EN JIJ werkt. In een oefening maak je kennis met de vrije ruimte van een filosofisch onderzoek, je neemt de tijd voor het selecteren en ervaren van een kunstwerk en je neemt deel aan een filosofisch gesprek. Tot slot gaan we in op de valkuilen, de meerwaarde en de mogelijkheden van de leermethode in jouw praktijk.

"Filosoferen brengt het beschouwende terug in de kunstvaklessen", aldus Peter van Heusden, cultuurcoördinator van het Cobbenhagenlyceum in Tilburg. "Het is niet voldoende je de techniek eigen te maken. De stap die je moet zetten is het maken van de verbinding met jezelf en de wereld om je heen."

KUNST EN JIJ is uitstekend geschikt om de kunstbeleving in 'klassieke' kunstvakken en cultuureducatie te intensiveren, maar minstens even waardevol in de context van bijvoorbeeld literatuur in vreemde talen, abstractie in exacte vakken of cultuurverschillen in het algemeen.

VERTEL ME MEER