Ga direct naar inhoud

Feest!

Blauwe golf

Het educatieve programma Feest! Aan de Zuiderzee is onderverdeeld in vier verschillende thema's, geschikt voor verschillende groepen.

Sint Maarten: groep 6-8
Elk jaar op 11 november lopen, in bepaalde delen van Nederland, kinderen met lampions langs de deuren. Ze bellen aan en wanneer de deur opengaat zingen ze een lied. Als beloning ontvangen ze iets lekkers. Zo is het altijd al geweest toch?

In het Zuiderzeemuseum bereiden leerlingen zich voor op Sint Maarten. Waar komt dit feest vandaan en vierden kinderen dit vroeger op dezelfde manier?
In de historische Wieringer kapel wordt het verhaal van Sint Maarten voorgelezen en leren de kinderen gezamenlijk een Sint Maartenlied. Daarna gaan ze aan de slag om een lampion te maken van een suikerbiet.

Aan de hand van verhalen, activiteiten en historische objecten ontdekken ze de oorsprong van het Sint Maartenfeest.

Doelgroep: Groep 6-8
Duur programma: 1,5 uur
Kosten: 59,- per klas of ? 175,- voor het heleFeestvierenpakket (4 programma?s voor verschillende groepen) exclusief entree. Voor schoolkaarthouders is de entree gratis.
Groepsgrootte: Maximaal 30 leerlingen per klas. Plus 4 begeleiders.
Te boeken: Van maandag 3 tot en met dinsdag 11 november 2014.

Sinterklaas: Groep 1-6 
Op vrijdag 21 november is het hele Zuiderzeemuseum overgenomen door meer dan 150 Pieten. Alle kinderen die Hulppiet willen worden zijn welkom om te helpen bij de voorbereidingen van de verjaardag van Sinterklaas. Ze klimmen op het dak, leren in sneltreinvaart een gedicht maken of mengen speculaaskruiden. Ondertussen ontdekken ze van alles over het leven van Sinterklaas en de geschiedenis van het Sinterklaasfeest.

Doelgroep: groep 1-6
Duur programma: 2 uur
Kosten: 25,- per klas. Of ? 175,- voor het heleFeestvierenpakket (4 programma?s voor verschillende groepen) exclusief entree. Voor schoolkaarthouders is de entree gratis.
Groepsgrootte: Maximaal 30 leerlingen per klas. Plus 4 begeleiders.
Te boeken: Vrijdag 21 november 2014.

Kerstmis: Groep 5-7
Op vrijwel elke school en in elke huiskamer in Nederland wordt het gevierd: Kerstmis. Maar wat vieren we nu eigenlijk? De geboorte van Jezus, het feest van het licht of ?. iets anders?

In het Zuiderzeemuseum kunnen leerlingen Kerstmis beleven in het historische schooltje uit Kollum. In de school staat een kerstboom te pronken. Samen spelen ze de grote kerstquiz en ontdekken ze de herkomst en betekenis van de kerstboom, waarom kinderen met Kerstmis cadeautjes krijgen en wat het snoepgoed is dat ze mogen proeven. Het blijkt dat het overbekende feest vol zit met symbolen en leerlingen ontdekken de samenhang tussen Kerstmis en andere feesten zoals Driekoningen.

Doelgroep: groep 5-7
Kosten: 59,- per klas of ? 175,- voor het heleFeestvierenpakket (4 programma?s voor verschillende groepen) exclusief entree. Voor schoolkaarthouders is de entree gratis.
Groepsgrootte: Maximaal 30 leerlingen per klas. Plus 4 begeleiders
Duur: 1 uur
Te boeken: Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 december 2014

Driekoningen: Groep 6-8
Driekoningen was ooit een belangrijker feest dan Kerstmis. Van oorsprong is het een christelijk feest. De Drie Koningen zijn de Wijzen uit het Oosten die volgens de Bijbel het pasgeboren kindje Jezus in de kerststal kwamen opzoeken. Naast de oorsprong van het feest ontdekken kinderen welke rituelen er bij Driekoningen horen.

In een klein verlaten vissershuisje vinden leerlingen alle ingrediënten die nodig zijn om een Driekoningenkoek te maken. De vrouw des huizes heeft een recept voor ze achtergelaten. In groepjes gaan de leerlingen op onderzoek uit. Ze lezen in de bedstee het verhaal van Driekoningen, verkleden zich, leren een Driekoningenlied en maken de koek. Ter afsluiting eten ze deze gezamenlijk op. Wie de boon vindt is de koning van de dag!

Doelgroep: groep 6-8
Kosten: 59,- per klas of ? 175,- voor het heleFeestvierenpakket (4 programma?s voor verschillende groepen) exclusief entree. Voor schoolkaarthouders is de entree gratis.
Groepsgrootte: Maximaal 30 leerlingen per klas. Plus 1 begeleider per 4/5 kinderen.
Duur: 1,5 uur
Te boeken: Van maandag 5 tot en met dinsdag 13 januari 2015.


Reserveren
Neem voor meer informatie contact op met de afdeling Events via sales@zuiderzeemuseum.nl of 0228-351135.