Ga direct naar inhoud

Het huishouden 1920 junior

Blauwe golf

In een klein huisje in Zoutkamp woont familie Buitjes, een doorsnee familie uit de jaren ’20. Vader is visser en meestal op zee, moeder bestiert het huishouden streng doch rechtvaardig. Zij hebben zes kinderen waarvan de jongste nog in de luiers. Het gezin heeft het niet breed maar door samen hard te werken verdienen ze een boterham. Het inkomen van vader wordt aangevuld met betaalde karweitjes voor anderen doen zoals wassen en bonenlezen. De familie Buitjes is een dag niet thuis. Gelukkig heeft mevrouw Buitjes aanwijzingen achter gelaten voor de leerlingen zodat zij het huishouden over kunnen nemen.

Rond het jaar 1920 was het huishouden de dagtaak voor de vrouw des huizes. Zij deed dat niet alleen, iedereen hielp gelukkig een handje mee. Elk gezinslid had zijn eigen taken, zelfs de kinderen werden aan het werk gezet. Voor en na school deden ze verschillende klusjes: zoals de was bleken, de poepdoos legen en de ramen lappen. Kortom, het was een héle lange waslijst. Moeder gaf haar kinderen af en toe ook wel een uurtje vrij om kind te zijn. Ze speelden dan op het pleintje met hun zelfgemaakte speelgoed of ze haalden kattenkwaad uit.

Tijdens dit programma ervaren kinderen op een interactieve manier het  leven van een gezin uit 1920. Door proeven, voelen, ruiken, zien, horen en doen, een levenservaring rijker! 

Doelgroep: Groep 3-6
Duur programma: 2 uur
Kosten: € 59,- per klas, inclusief materiaalkosten
Entree 5,75 per leerling en begeleider
Groepsgrootte: Max 30 leerlingen
Te boeken: April t/m september 2014

Reserveren
De afdeling Sales & Reserveringen informeert u graag vrijblijvend over de mogelijkheden: sales@zuiderzeemuseum.nl of 0228-351135.