Ga direct naar inhoud

De wereld van de VOC

Blauwe golf

Blaas op de misthoorn, doe de specerijenquiz, maak je eigen speculaaskruiden en zwaai in een hangmat: het zijn slechts een paar manieren waarop leerlingen kennis maken met de wereld van de VOC in de vaste tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee.

De VOC (Verenigde Oost-Indische Compagnie) was een zeer machtige Nederlandse handelsonderneming die werd opgericht in 1602 en opgeheven in 1799. Het wereldberoemde bedrijf dreef handel op en in het Verre Oosten in producten als porselein, zijde, katoen, koffie, thee, suiker en opium. De VOC had lange tijd een monopolie op de specerijenhandel.

In een groot mysterieus bouwwerk met geheimzinnige lades en kastjes zitten opdrachten waarmee leerlingen op verkenning gaan in de tentoonstelling. Door te luisteren, tekenen, voelen, maken, ruiken en proeven komen ze van alles te weten over de VOC: in welke producten handelde de VOC en waar kwamen ze vandaan, hoe was het leven aan boord van een VOC schip en werkten er ook kinderen voor de VOC?

In het binnenmuseum

  • Ontvangst en introductie door de museumdocent bij het mysterieuze bouwwerk.
  • Ieder groepje leerlingen krijgt een laatje en gaat op onderzoek in de tentoonstelling. De leerlingen maken bij hun onderzoek gebruik van extra bronnen in de vorm van tekstjes, afbeeldingen en voorwerpen.
  • Afsluiting met hele klas onder genot van een speculaasje: leerlingen vertellen elkaar over wat ze hebben ontdekt.


Op school
Je ontvangt een docentenhandleiding met daarin praktische tips en suggesties voor lessen op school.


Doelgroep: Groep 6 - 8
Duur programma: 2 uur
Kosten: € 59,- per klas
Entree november t/m maart: 2,90 euro per leerling en begeleider. Entree april t/m oktober: 5,75 euro per leerling en begeleider.
Groepsgrootte: Maximaal 30 kinderen per klas
Minimaal 3 schoolbegeleiders per klas
Te boeken: Het hele jaar

Reserveren
De afdeling Events informeert je graag vrijblijvend over de mogelijkheden:sales@zuiderzeemuseum.nl of 0228-351135.