Ga direct naar inhoud

Aan het werk

Blauwe golf

Leerlingen maken tijdens dit programma spelenderwijs kennis met traditionele ambachten. Zo steken ze de handen uit de mouwen bij onder andere de smederij, de touwslagerij, de mandenmakerij en de zeilmakerij en ontdekken dat de oude ambachten nog springlevend zijn.

Doel

  • Leerlingen maken spelenderwijs kennis met traditionele ambachten.
  • Leerlingen beseffen dat een product er niet zomaar is, maar dat het ergens vandaan komt en vooral dat het gemaakt moet worden.
  • Leerlingen begrijpen dat vroeger een productieproces veel meer uit handwerk bestond en dat het werk en de werkomstandigheden veel zwaarder waren (respect voor ambacht).
     

Het programma sluit aan bij de deelgebieden Oriëntatie op jezelf en de wereld (kerndoelen 44 en 45, 51 en 52) en Kunstzinnige oriëntatie (kerndoelen 55 en 56).

In het museum

In het buitenmuseum volgen de leerlingen in kleine groepjes de volgende workshops:

  • Touwslaan + nettenbreien: een lang springtouw maken en een stukje visnet breien.
  • Zeilmaken: een tas van zeildoek maken.
  • Mandenmaken: een korfje vlechten van wilgentenen.
  • Smeden: een sleutelhanger smeden.

Let op! Ieder groepje volgt tijdens het programma één workshop. De groepjes rouleren dus niet. De workshops duren circa 1 uur en worden begeleid door ervaren museummedewerkers.

De leerlingen nemen hun werkstuk mee naar huis. Wij raden je aan van tevoren op school de groepjes in te delen en vast te leggen welke workshop elk groepje gaat doen. Meer praktische tips kun je vinden in de docentenhandleiding.
Na de workshops lopen de leerlingen in groepjes en onder toezicht van de schoolbegeleiders een ambachtenroute. De leerlingen komen tijdens deze route van alles te weten over de ambachten uit het Zuiderzeegebied; van schilderen tot houtdraaien, van kuipen tot visroken. Onderweg voeren ze op verschillende locaties activiteiten uit.

Doelgroep: Groep 7 en 8 basisonderwijs
Duur programma: Circa 2 uur
Kosten: € 59,- per klas, inclusief materiaalkosten.
Entree 5,75 per leerling en begeleider.
Groepsgrootte: Maximaal 30 leerlingen per programma.
Minimaal 5 begeleiders van school.
Te boeken: In mei, juni en september 2014, op dinsdag en donderdag.

Reserveren
De afdeling Sales & Reserveringen informeert je graag vrijblijvend over de mogelijkheden: sales@zuiderzeemuseum.nl of 0228-351135.