Ga direct naar inhoud

Evacuatie

Blauwe golf

De dijk breekt door! Het water spoelt door de straten en het zal niet lang meer duren of ook jouw huis wordt omringd door het water. Om droge voeten te houden moet je naar boven vluchten, naar zolder, of misschien zelfs naar het dak! Wat neem je mee en wat laat je achter?
Via een evacuatiespel in het buitenmuseum worden de leerlingen geconfronteerd met wat er allemaal gebeurt als er in Nederland een overstroming plaatsvindt en de beslissingen die ze dan moeten nemen. In een kopie van een huis uit Marken, een huis op palen, worden de leerlingen door een museumdocent ontvangen in een ruimte die is ingericht als een modern huis in het klein: de wind begint te gieren en tegen het huis te slaan en in de verte is het gebulder van het water te horen. De klok begint nu te lopen; de leerlingen hebben 1 minuut tijd voordat het water naar binnen stroomt. Nu moeten ze beslissen: wat nemen ze uit het huis mee naar zolder?

Dit programma is ontwikkeld in samenwerking met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Belevenisonderwijs, MEC De Witte Schuur en OBD Noordwest. Naar een idee van Belevenisonderwijs.

Doel
Leerlingen worden geconfronteerd met wat er allemaal gebeurt als er in Nederland een overstroming plaatsvindt en de beslissingen die ze dan moeten nemen. Daarnaast leren ze over de strijd tegen het water in Nederland in het verleden, heden en de toekomst.

In het museum

  • Ontvangst en introductie door een museumdocent bij het Marker huis.
  • Leerlingen kijken rond in hun nieuwe huis.
  • Start evacuatiespel: je zal minstens twee dagen op zolder zitten. Wat neem je mee? Je mobiele telefoon? Een warme trui? Of toch maar snel die zaklantaarn pakken? En vergeet de kat niet!
  • De leerlingen gaan in een kring zitten op de rommelzolder. Samen met de museumdocent bekijken ze wat ze hebben meegenomen. Al pratende komen de leerlingen erachter of wat ze hebben meegenomen ook echt iets is waar ze wat aan hebben zolang ze op zolder moeten zitten. Daarnaast komen andere vragen aan bod: hoe ga je om met de onzekerheid en de verveling?
  • Bezoek aan een ingericht woonhuis uit Marken: hoe leefden de mensen rond 1930 op Marken en hoe gingen ze om met het hoge water dat elk jaar een paar keer voorkwam?


Op school
Bij dit programma is een uitgebreid lespakket ontwikkeld voor op school waarmee u ook het museumbezoek kunt voorbereiden. 

Bekijk hier de docentenhandleidingen van het educatieve programma Droge Voeten in Noord-Holland.

Doelgroep: groep 7-8
Kosten: €59,- per klas, entree per leerling en begeleider €5,75
Duur: 1 uur en 45 minuten
Groepsgrootte: maximaal 30 kinderen per klas, minimaal 3 begeleiders
Te boeken: In 2014 is dit educatieve programma te boeken van maandag 31 maart 2014 t/m vrijdag 24 oktober 2014.

Reserveren
De afdeling Events informeert u graag vrijblijvend over de mogelijkheden:sales@zuiderzeemuseum.nl of 0228-351135.