Ga direct naar inhoud

Plinius en het geheim van Justerland

Blauwe golf

Plinius en het geheim van Justerland

Girlpower en stoere Romeinen in de voorstelling Plinius en het geheim van Justerland
(groep 7/8, 12+ alle niveaus)

In deze dynamische voorstelling wisselen heden en verleden zich af. Laat je meenemen door Plinius en Elfleda….

Hoe komt het Westfriese meisje Elfleda in de eerste eeuw na Chr. vanuit haar simpele geboortedorp in Westfriesland terecht in de grote wereldstad Rome? Wat heeft ze daar te zoeken?
Waarom woont ze bij de wereldberoemde staatsman en wetenschapper Plinius?

Elfleda wordt gegijzeld door de Romeinen. Ze gaat wonen in de stad Rome, waar Meester Plinius haar leert lezen en schrijven. Elfleda wordt Romeinse.
Dan overlijdt haar vader, een grote Westfriese soldaat die de Romeinen dient in Brittannië. Ze krijgt toestemming om afscheid te nemen van haar vader en reist af naar haar geboortedorp in het lage land boven de Romeinse grenzen: Justerland (Land van Gisteren). Eenmaal thuis blijkt haar volk een groot geheim met zich mee te dragen… Blijft Elfleda trouw aan haar Romeinse meester en haar vader of gaat ze de strijd juist aan?

Plinius en het geheim van Justerland is gebaseerd op waargebeurde verhalen en vertelt de geschiedenis van de streek boven de Romeinse grenzen, het huidige Westfriesland. Een voorstelling die gaat over echte puberthema’s: identiteit, wie ben ik, waar kom ik vandaan, en wat betekent het als ik iets anders wil dan wat mijn afkomst of opvoeding voorschrijft. Niets nieuws onder de zon, zou je op het eerste gezicht denken, maar nu zijn de rollen omgedraaid. Het Westfriese meisje is in Rome de allochtoon, zij worstelt met haar eigen ‘barbaarse’ achtergronden. Maar ze heeft het ook moeilijk met de manier waarop Plinius de geschiedenis van haar stam op papier wil zetten. Klopt de zienswijze van deze Romeinse wetenschapper wel? In hoeverre zijn dit soort klassieke geschriften, die voor een belangrijk deel onze westerse cultuur hebben bepaald, in overeenstemming met de werkelijkheid? Het verhaal van Plinius en Elfleda neemt je mee de geschiedenis in.... ontdek het zelf!

Plinius en het geheim van Justerland speelt op scholen en is een proloog bij de voorstellingen die deze zomer te zien zijn in het historisch theaterpark Justerland. Dit park in wording wil laten zien dat – als je goed en zonder vooroordelen naar het verleden kunt kijken – onze wereld er in de toekomst ook werkelijk anders en hoopvol uit kan zien…

Het geheim van de toekomst schuilt in gister…