Ga direct naar inhoud

TWEEDE WERELDOORLOG MET AL JE ZINTUIGEN

Maak met de klas een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog met authentiek materiaal!

Blauwe golf


Interactieve activiteiten: 
- Tentoonstelling inrichten met authentiek materiaal.
- Persoonsbewijs maken op een typemachine.
- Morsecode, hoe werkt het?

Is uw interesse gewekt? Lees dan verder.

De kinderen in uw klas krijgen met deze workshop de kans om een tentoonstelling samen te stellen met authentiek materiaal uit de Tweede wereldoorlog.
In authentieke kleding kom ik uw klas binnen, introduceer mezelf en vertel waarom ik in de klas ben. Na het voorlezen van een aantal dagboekfragmenten gaan we meteen aan de slag.

De kinderen krijgen uitleg hoe je omgaat met authentiek materiaal. Dit materiaal is vaak uniek en onvervangbaar. Daarom krijgen alle kinderen handschoenen aan wanneer ze met het materiaal aan de slag gaan.
De groep wordt in vier groepen verdeeld en elk groepje krijgt een kist en een vitrine tot zijn beschikking. De eerste twee groepjes gaan aan de slag, de andere groepjes krijgen een andere opdracht.
Stap één is het uitpakken van de kist. De kinderen kunnen vragen wat de verschillende voorwerpen voorstellen en bij welk thema ze horen. Het leuke is dat de spullen van alle kanten bekeken kunnen worden. de spullen worden gesorteerd op thema. Iedere vitrine heeft ongeveer drie thema's. vitrine 1 bestaat bv. uit de thema's: mobilisatie Nederlands leger, uitbraak oorlog en Nederland bezet.
Als alles is gesorteerd dan mogen de kinderen de spullen per thema in de vitrine plaatsen. De spullen worden daarna genummerd en beschreven. Elk groepje maakt een beschrijving van zijn eigen vitrine. Zo ontstaan er vier beschrijvingen en kunnen de kinderen na de indeling elkaar vertellen over de inhoud van hun eigen vitrine.
Na het indelen van de vitrine kunnen ze gaan rondkijken en indrukken met elkaar delen. Tussendoor maak ik met de kinderen een persoonsbewijs en leer ze hoe morsecodes werken. Morsecodes werden gebruikt door het verzet om met Engeland te kunnen communiceren.

TENTOONSTELLING VOOR OUDERS
U kunt een project maken van het onderwerp Tweede Wereldoorlog die af te sluiten is met een echte tentoonstelling. 
We hebben een lesbrief voor u gemaakt waarin voor twee weken een aantal uitdagende opdrachten staan die u met de kinderen kunt uitwerken. Met de tentoonstelling sluit u dan op een middag of avond het project af. Tijdens de tentoonstelling kan het uitgenodigde publiek (familie, vrienden of andere klassen) genieten van door de kinderen zelfgemaakte monumenten, muurkranten, gedichten, dagboeken, de vier vitrines etc. Wij hebben de ervaring dat bij zulke avonden of middagen meer dan honderd bezoekers komen kijken.
Om de tentoonstelling dan nog mooier te maken zorgen we voor nog meer authentieke spullen waaronder uniformen, voedselblikken, een fiets etc. Ook nemen we een verplaatsbare expositiewand mee waar de muurkranten, de gedichten en de rest op bevestigd kan worden.