Ga direct naar inhoud

workshop poppen maken / spelen voor groep 3 en 4

Blauwe golf

Wij willen met deze workshop de fantasie van kinderen aanwakkeren. Ze leren samenwerken. Ook wordt hun verbale vermogen getriggerd en mogen ze stemmetjes maken die bij de poppen passen. Ze leren ook werken met papier en stof, met lijm en glitters. Dus zowel de technische als creatieve vaardigheden van kinderen worden ingezet in deze workshop.
We kunnen deze workshop over een aantal lessen uitsmeren. Hierdoor kunnen we meer tijd besteden aan de verschillende onderdelen. In één les kunnen we de poppen maken. U kunt hiermee dan natuurlijk ook zelf als leerkracht aan de gang gaan. Met meer lessen kunnen we dieper ingaan op het spel met de poppen, het maken van een verhaal, het samenspelen en zelfs een kleine opvoering maken die de kinderen aan hun ouders kunnen laten zien.

Themagericht werken
We werken altijd vanuit een thema. Op basis van uw thema maken wij een verhaal met een aantal figuren. De kinderen maken de poppen van de figuren uit het verhaal en kunnen dan zelf het verhaal naspelen. Met de poppen die ze hebben gemaakt, kunnen ze in kleine groepjes hele nieuwe verhalen vertellen en spelen.
Bijvoorbeeld, het thema waar u mee werkt op school is: Lente. Wij vertellen een verhaal over een vogeltje dat uit de boom is gevallen en weer terug moet naar de moeder. Er komen een aantal dieren in het verhaal voor en mensen/kinderen. Waarbij de nadruk ligt op het samenwerken om ervoor te zorgen dat alles weer goed komt.
Ook voor Sinterklaas hebben we een verhaal, of voor Kerstmis. De kinderen kunnen dan het kerstverhaal naspelen, of een verhaal spelen met Sint en Piet. Zo kunnen wij voor elk thema een verhaal verzinnen zodat de workshop aansluit bij de thema’s waar u met de kinderen mee bezig bent. Heeft u veel allochtone kinderen in de klas, wat is er leuker dan een verhaal dat zich afspeelt in Marokko of Turkije? Of een verhaal over de boerderij. Of een verhaal over spookjes. Of sprookjes.
Ook kan de workshop worden gegeven aan leerkrachten zodat die zelf hiermee aan de slag kunnen.

Max 35 leerlingen.