Ga direct naar inhoud

Een ei met een staartje

Theater met poppen door Ila van der Pouw

Blauwe golf

Ila van der Pouw maakt theater met poppen en dat is iets anders dan poppentheater. Ila is een poppenspeler waarbij je vergeet dat je naar poppen kijkt. Haar sfeervolle voorstellingen zijn bij een breed publiek geliefd. Zowel in Nederland als in China, waar ze steeds meer bekendheid krijgt om haar bijzondere vorm van poppenspel. Nadat zij in 2014 voor het eerst op de buitenpodia van het Chinese Nanchong staat, komt er uit Nederland de vraag of zij in het Openluchttheater in het Vondelpark haar voorstellingen wil spelen. Zowel het publiek als Ila zelf zijn na afloop erg enthousiast. Het is dan ook de reden dat ze Ei met een Staartje nu ook aanbiedt aan de buitenpodia van Nederland. Een Ei met een Staartje is genomineerd voor de Zapp Theater Prijs 2013 en heeft op het festival in Nanchong, China de Award for Outstanding Drama gewonnen.

Belle vindt in haar achtertuin een groot en bijzonder ei. Als het openbarst kruipt er een babydraakje uit. Veel weet ze niet van draken, maar wel dat ze groot en gevaarlijk zijn en vuur spuwen. Barend de Rat zegt het recht voor z'n raap: Ik ga hier niet zitten wachten tot Moeder Draak jou op de barbecue legt! Dan begint Belle zich pas echt zorgen te maken. Een ‘Ei met een Staartje' is een spannende, ontroerende en humoristische voorstelling over de kracht van spontaniteit en het geloof in sprookjes.

ILA VAN DER POUW
Ila van der Pouw maakt ruim twintig jaar jeugdtheater. Zij gebruikt daarbij poppen. Maar het zijn niet zomaar poppen. Het zijn haar medeacteurs. Ze zijn niet van vlees en bloed, maar van stof en leer. In haar handen komen ze als echte, gelaagde karakters tot leven. Haar subtiele, sierlijke manipulatie en opvallende stemtechniek doet het publiek vergeten naar poppen te kijken.

Ila van der Pouw is een veelvuldig bekroond theatermaker. Tijdens het Praagse Puppet Art Festival wint ze de prijs voor beste poppenspeler. In 2008 pakt ze de Rabobank Publieksprijs en een nominatie voor de Rabobank Cultuurprijs. Op diverse festivals in Shanghai, Nanchong en Chengdu in China wordt haar werk met verschillende prijzen onderscheiden:beste poppenspeler, beste voorstelling en een prijs voor beste dramaturgie. In 2013 wordt ze genomineerd voor de prestigieuze landelijke Zapp Theater Prijs, een initiatief van de Nederlandse Publieke Omroep.

Er is een lesbrief beschikbaar.