Ga direct naar inhoud

Leer Mediawijs Vloggen!

Blauwe golf

Vloggen en vloggers zijn momenteel veel in het nieuws. Zowel positief als negatief. Ook zijn veel kinderen aan het experimenteren met vloggen en vlogs. Maar wat zijn vlogs precies? Hoe maak je een goede vlog? Waar moet je op letten en wat kun je wel, wat kun je beter niet online zetten?

Tijdens de lessenserie Leer Mediawijs Vloggen leren leerlingen dit allemaal. In 4 lessen van 2 uur nemen we de leerlingen mee in de wereld van het vloggen. Ze leren alle facetten; van goede lichaamstaal tot mediawijsheid tot het zelf goed kunnen monteren van je vlog.

Les 1: Intro vlog.

Aan het begin vertellen wij kort over vloggen. Wie zijn de grote Nederlandse vloggers? En waarom kijken wij er graag naar? Hoe komen zij over en wat zegt de vlog over hen.

Voorafgaand aan de les stellen leerlingen zich voor zodat hun “viewers” hen een beetje beter leren kennen. Tijdens de les kijken wij naar de voorstel vlogs en geven wij feedback. Dat gebruiken wij als bruggetje om te beginnen met de lessen over presentatie.

Hoe kom je over? En wat houd lichaamstaal in? Ook belangrijk bij deze is praat tempo en stem gebruik. Zij maken gebruik van de theorie van Lichaamstaal en stemgebruik om te laten zien wat het verschil is.

Les 2: Camera gebruik

Leerlingen leren tijdens deze les wat meer over kadrering. Hoe ziet het beeld eruit als je “uit de hand schiet” en hoe ziet het eruit als je een statief gebruikt. Wat zijn verschillende perspectieven en wat doet het met het beeld? Hoe zorg je ervoor dat je goed zichtbaar bent en dat het licht goed is? Tijdens deze les leren leerlingen zelf een statief bouwen met materialen in de klas en maken een filmpje over wat zij die dag hebben gedaan. Aan het einde van de les zien wij de presentatie lessen weer terug. Ook willen wij ingaan op de vragen die kinderen hebben en zij mogen vertellen wat zij de volgende les voor een vlog willen maken.

Les 3: Eigen inbreng les

Aan de hand van de wensen van de vorige les gaan de leerlingen een vlog maken met een thema die hen aanspreekt. Daarbij nemen wij een coachende rol en hebben de leerlingen de regie in handen.

Les 4: Monteren

Monteren is natuurlijk een belangrijk deel van een Vlog maken. Met behulp van wat gratis Apps zullen wij de kinderen de basis leren van monteren. Shots achter elkaar plakken en zorgen dat het een goed lopend filmpje word.

Deze lessenserie is op basis van Bring Your Own Device. De leerlingen gaan aan de slag met een eigen mobiel of tablet. Op deze manier leren ze laagdrempelig te vloggen zonder dure apparatuur. Voor de lessenserie begint krijgen de leerlingen een lijst per device welke apps ze het beste kunnen downloaden.

Vooraf maken wij een kleine vlog voor de klas voordat wij naar de les komen. Hierin stellen wij ons voor zodat de kinderen weten wie zij straks voor zich hebben en vragen wij hen de apps te downloaden. Aan de hand de devices krijgen zij te horen welke app dat zijn.
Aan het einde van de vlog krijgen zij een opdracht. Maak een intro vlog. Stel jezelf voor en vertel de volgende dingen:
- Hoe heet je?
- Hoe oud ben je?
- Wat zijn je hobbies?
- Waarom wil je leren vloggen? Of Wat lijkt je leuk om te leren over vloggen?
Deze vlog word naar de klas gestuurd zodat zij er samen naar kunnen kijken en zich alvast kunnen voorbereiden voor de les. Voor de kinderen die het niet hebben gedaan, hebben wij natuurlijk ook een opdracht. Wij nemen een kader van karton mee en kinderen mogen zichzelf dan via een “live stream” voorstellen in de klas.