Ga direct naar inhoud

Wie de f**** is oom Jo? Theatervoorstelling met lespakket 14+

Aansprekende intieme documentaire theatervoorstelling over een 17 jarige jongen in WOII

Blauwe golf

In Wie de f*** is oom Jo? neemt Carolien van den Berg haar publiek mee op haar zoektocht naar de waarheid achter het unieke overlevingsverhaal van haar vader in de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van het boekje dat hij schreef over zijn spectaculaire ontsnapping uit de rijdende trein naar kamp Westerbork, - nadat hij is opgepakt bij de razzia in de textielfabriek Hollandia-Kattenburg -duikt Carolien de archieven in. Als een detective legt ze haar familiegeschiedenis bloot, stap voor stap wordt duidelijk wat er met haar vader, Oom Jo en oma is gebeurd.

‘Wie de f *** is oom Jo?’ is een intieme documentaire theatervoorstelling over een 17-jarige Joodse jongen, die met de dood op de hielen het leven ontdekt. Maar het is ook te zien als een spannend jongensboek. Net als iedere opgroeiende jongen heeft hij zin in het leven: uitgaan met vrienden, voetballen en natuurlijk meiden versieren. Dit maakt de voorstelling herkenbaar voor een jong publiek.  

In een bijzonder videodecor met archiefbeelden, gespeelde scenes en familiefilms wisselen muziek, spel en verassende beelden elkaar af, ze maken de voorstelling licht van toon en daardoor toegankelijk en aansprekend.

Balancerend tussen humor en ernst ontdekt Carolien het verhaal dat haar vader haar nooit kon vertellen De vragen die ze zichzelf stelt over de gebeurtenissen van toen, maar zeker over die van nu, worden vragen die iedereen aangaan.