Ga direct naar inhoud

Project 'De Kracht van Poppenspel' voor leerkrachten en leerlingen

De Kracht van Poppenspel is een project voor leerkrachten en leerlingen, waarbij poppenspel de plek in de groep krijgt die het verdient!

Blauwe golf

Poppenspel en de ontwikkeling van kinderen:

Poppenspel wordt al jaren op tv gebruikt om kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling, denk aan Sesamstraat en Koekeloere. Ook in lesmethodes spelen handpoppen als Raai de Kraai of Pompom een rol. Dit is niet voor niets, uit onderzoek is gebleken dat poppenspel de betrokkenheid van kinderen zichtbaar vergroot.

Als leerkracht heb je met een pop een krachtig pedagogisch en didactisch middel in handen. Een pop staat op begripvolle wijze naast een kind en is zeer uitnodigend voor kinderen om gedachtes en gevoelens te verwoorden. Een pop kan sociale situaties èn verhalen verbeelden. Ook kan je met de leerlingen poppen maken en hen eigen verhalen laten spelen. Kortom: Poppenspel stimuleert leerlingen in hun brede ontwikkeling.

De Kracht van Poppenspel: Om poppenspel in te zetten in je groep heb je vaardigheden, kennis èn vertrouwen nodig. De Kracht van Poppenspel is hiervoor speciaal ontwikkeld door 2 poppenspelers, Frouke van Zomeren en Anke van Vliet.

Je leert in 3 workshops van 2 uur hoe jij jouw wensen rondom poppenspel kan gaan vormgeven en inzetten. Om ook de leerlingen te inspireren, genieten zijn van 1 voorstelling mèt een kijkje achter de kast en krijgen ze 1 spelles. De Kracht van Poppenspel sluit aan bij kerndoelen 54-56.

NB: Het is ook mogelijk om alleen de eerste workshop af te nemen.


Na deelname heb je als leerkracht:
o kennis van de verschillende vormen van poppenspel.
o plezier, kennis en vertrouwen in het toepassen van poppenspel.
o een kort poppenspel of speelwijze ontwikkeld.