Ga direct naar inhoud

Tafel van Vijf - King Bi

Ben je vrij om de liefde te kiezen die je wil?

Blauwe golf

Het is 1848 en Koning Willem II staat op een kruispunt in zijn leven. Hij is ernstig ziek en er dreigt een revolutie. Wat moet hij doen? Kiezen voor het volk of kiezen voor de belangen van zijn familie? Bovendien worstelt de koning met zijn seksuele geaardheid.
In gedachten praat hij met zijn overleden vriend Adjudant Alexander Gordon. Alexander is tijdens de Slag bij Waterloo overleden naast het ziekbed van Willem en sindsdien zijn stille geliefde. Samen kijken zij terug op Willem’s leven. Zijn roerige jeugd, het gearrangeerde huwelijk met Anna Paulowna en zijn rol in de Slag bij Waterloo. Samen bezingen zij de onbereikbare liefde met nieuw gearrangeerde nummers van Bob Dylan.
Willem II tekende de nieuwe grondwet uiteindelijk, waarmee de vrijheid van alle Nederlanders werd gewaarborgd. In de praktijk blijkt de vrijheid van de één soms te botsen met de vrijheid van een ander. Homoseksualiteit is op middelbare scholen een moeilijk te hanteren onderwerp. Ben je vrij om de liefde te kiezen die je wil? Als je dat niet kan, wat gebeurt er dan met je? Is liefhebben wie je wil ook vrijheid?
King Bi is een dynamische en interactieve voorstelling! Er wordt muziek gemaakt met voorwerpen die de leerlingen op school zelf verzamelen.
De voorstelling wordt gespeeld voor maximaal 60 leerlingen per voorstelling. Voor het VMBO een maximum van 30 leerlingen ivm het nagesprek.
De duur is 80 minuten bestaande uit gezamenlijke opbouw, voorstelling en nagesprek (voorstelling is 50 min).


Regie: Nina Spijkers
Tekst: Ad de Bont
Spel en muziek: Michiel Schreuders
Spel: Milan Sekeris / Kevin Schoonderbeek
Foto: Bas de Brouwer