Ga direct naar inhoud

Wie is baas?

Een voorstelling over het koloniaal heden

Blauwe golf


De voorstelling bezoeken?
Wie is baas? is een openbaar toegankelijke voorstelling
Voor scholen is het mogelijk de voorstelling in een theater in de buurt in te plannen in de periode van 18 september tot 11 oktober, indien er een theaterzaal beschikbaar is.

Voor VO en MBO scholen bieden we de voorstelling aan in combinatie met een educatiepakket.

Vanaf 18 september tot 11 oktober staat de voorstelling in het theater.

Credits
Eindregie: Gable Roelofsen
Spel: Barry Emond, Karlijn van Kruchten, Cherella Gessel
Tekst: Jongeren 3 VMBO, Open Schoolgemeenschap Bijlmer

Wie is baas? is een samenwerking tussen Studio 52nd, Het Geluid Maastricht en Open Schoolgemeenschap Bijlmer

GESCHREVEN DOOR JONGEREN MET OF ZONDER VOOROUDERS UIT DE KOLONIËN
“Als ik een volbloed was, leken mijn neefjes en nichtjes misschien wel op mijn echte familie. Ik zou geen bounty genoemd worden, maar binnen één cultuur geaccepteerd worden. Ik zou weten in welk geloof ik geloof. Waar hoor ik bij?”

Leerling 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer
Iedereen weet dat Nederland vroeger koloniën heeft gehad; andere landen, ver weg, waar veel te handelen en te halen viel. En waar Nederland jarenlang de baas was. Je leert hierover op school, in een museum of op de televisie. Geschiedenis dus. Lang geleden, ver weg en een gesloten boek.

Maar kunnen we het echt al het verleden noemen? Want waarom maken we dan nog steeds die apengeluiden in de voetbalstadions? Waar komt het idee vandaan dat donkere mensen wel sexy en sterk, maar minder slim zijn? En hoezo vinden we dan alsnog mensen met een light skin knapper? Is er misschien een koloniaal heden? En welke impact heeft dat op jou?

In Wie is baas? heeft Studio 52nd deze vragen gesteld aan jongeren van 3 VMBO van Open Schoolgemeenschap Bijlmer. Ze zetten hun gedachten en ervaringen over deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis om naar toneelteksten.

Onder eindregie van Gable Roelofsen maken drie theatermakers met en zonder voorouders afkomstig uit de voormalige koloniën van de teksten een drieluik van 45 minuten. Na de voorstelling gaan de acteurs in gesprek met het publiek.

Tegelijk met de voorstelling wordt ook een verdiepende les ontworpen, die aansluit op de voorstelling en die we in de klas aanbieden.

*Gable Roelofsen maakt deel uit van de dagelijkse leiding van muziektheater-collectief Het Geluid in Maastricht. Als maker toonde hij werk bij of in samenwerking met onder meer Veenfabriek, Reisopera, Oper Neukoelln en La Monnaie/De Munt.