Ga direct naar inhoud

De Schoolschrijver-maand Echt waar? (5-8)

Breng feiten tot leven

Blauwe golf

Een vrachtschip dat een lading badeendjes verliest, het winnende doelpunt van een beroemde voetballer of zomerse temperaturen in hartje winter. Feiten die zomaar het startpunt kunnen zijn voor een nieuw verhaal. In Echt waar? maken de leerlingen niet alleen kennis met boeken over bestaande mensen of feiten (non-fictie), maar ontdekken ook hoe zij zelf op een aantrekkelijke manier kunnen schrijven over waargebeurde dingen.

Voor groep 5-6
In de middenbouw wordt het verschil tussen fictie en non-fictie voelbaar met inspirerende voorbeelden van Schoolschrijvers Bibi Dumon Tak, Fred Diks en Li Lefebure. Ze vertellen hoe zij de werkelijkheid gebruiken in hun boeken en hoe je deze als lezer kunt herkennen. De leerlingen leren hoe ze feiten tot leven kunnen brengen, heel geloofwaardig of met een scheutje fantasie.

Voor groep 7-8
Schoolschrijvers Janny van der Molen, Marc ter Horst en Lysette van Geel nemen de leerlingen mee in het proces van het schrijven van een waargebeurd verhaal. Daarbij geven zij veel tips over hoe je een non-fictie tekst aantrekkelijk maakt voor de lezer. Leerlingen vormen een kritische leesblik en ontdekken dat je niet alles wat je leest zomaar voor waar kunt aannemen.