Ga direct naar inhoud

De Kunst van het Bijhouden

Biologie & Mixed Media

Blauwe golf

Deze workshop is ontstaan uit een samenwerking tussen De Nollen en de bijenhouders vereniging Noord Holland Noord. Samen willen wij leerlingen betrekken bij de natuur in hun eigen leefomgeving. Kinderen krijgen een band met de natuur door naar buiten te gaan en de natuur met al hun zintuigen te ervaren.

Tijdens deze workshop ontdekken kinderen van alles over het leven van de bij. Ze proeven honing, ze bekijken bijenbloemen, ze mogen allerlei imker attributen bekijken en bevoelen en zelfs ruiken. Ook mogen leerlingen met echte imkerkappen op een bijenkolonie zien.

Hierna verzamelen de leerlingen allerlei bloemen, planten en andere materialen die belangrijk zijn voor de bij. Deze zullen ze gebruiken in hun 'Verderkijkdoos'. De 'Verderkijkdoos' is een multimediale kijkdoos waarmee leerlingen een beeldverhaal gaan maken over de bij. Hiervoor gebruiken ze oude en vertrouwde knutselmaterialen maar ook hun eigen telefoon en tablet doen mee. Ze maken hun eigen mixedmedia kunstwerk over de bij. Met als onderwerp; 'maak je eigen bijenparadijs waar kunst en natuur samenkomen en de bij niet zal uitsterven!'

Praktische informatie
● Duur: 2,5 uur
● Maximaal: 30 leerlingen
● Data: 10, 11, 12, 17, 18, 19 mei
● Prijs: € 200,- per klas (30 ll.), € 6,70 per leerling (begeleiders zijn gratis)
● Doelgroep: groep 7 - 8 (PO), jaar 1 en 2 (VO)
De workshop wordt gegeven door twee docenten CKV en imker. Daarnaast verwachten wij vanuit de school twee begeleiders per 30 leerlingen. Eerst gaan de leerlingen op bezoek bij de imker (30 min). Vervolgens krijgen ze een workshop met de 'Verderkijkdoos' (2uur).

Doelen
De leerling:
- weet wat een imker doet
- begrijpt waarom bijen belangrijk zijn voor mens en natuur
- begrijpt wat we als mens kunnen doen om te voorkomen dat de bij uitsterft
- kan een beeldverhaal maken over de bij en zijn leefomgeving
- kan het beeldverhaal presenteren aan de klas

Deze workshop sluit aan bij de kerndoelen onderbouw (VO): 30, 48, 54, 55, 56