Ga direct naar inhoud

Gevonden Voorwerpen

Beeldende Vorming

Blauwe golf

Boutjes en moertjes, oud blik, drijfhout of plastic, het zijn allemaal materialen die opnieuw gebruikt kunnen worden om er iets anders van te maken. Kunst en recycling gaan hand in hand. Kunstenaars transformeren oude, gerecyclede objecten in verbazingwekkende hedendaagse kunstwerken. De trend begon bekendheid te krijgen in de jaren tachtig toen musea en galerieën hun deuren openden voor innovatie in creativiteit.

In dezelfde tijd begon Ruud van de Wint ook van natuurlijke materialen kleine kunstwerkjes en voorstudies te maken. Wat Van de Wint interesseerde was de verbinding tussen het ene element en het andere element. De meeste sculptuur modellen van Van de Wint zijn samengesteld uit een verticale vorm, een stukje hout, een scheepstoeter, een stuk ijzer, waar een organische of geometrische vorm bovenop is geplaatst. Soms ligt het er los op, soms is het vastgedrukt in een stukje gips of klei dat voor de verbinding tussen de twee elementen zorgt. De enige toevoeging is dat van de Wint soms een steen of een stukje hout heeft beschilderd.

Tijdens de workshop ‘Gevonden Voorwerpen’ krijgen de leerlingen eerst een korte introductieles over hoe de mens ooit begon met het verbinden van materialen en het maken van voorwerpen. Daarna zullen ze net als Ruud van de Wint, met gevonden voorwerpen en natuurlijk materialen uit onze ‘SprokkelShop’ hun eigen kunstwerk maken. Tot slot gaan de leerlingen hun kunstwerken presenteren. Ze cureren hun eigen mini- expositie op de “Aandachttrekker’. Hierna wordt deze rijdende tentoonstelling gefotografeerd en gepresenteerd op social media van De Nollen.

Praktische informatie
● Duur: 2,5 uur
● Maximaal: 30 leerlingen
● Data: 7, 8, 9, 14, 15, 16 juni
● Prijs: € 180,- per klas (30 ll.), € 6,- per leerling (begeleiders zijn gratis)
● Doelgroep: groep 7 – 8 (PO), jaar 1 en 2 (VO)
Vanuit De Nollen wordt de workshop gegeven door twee CKV docenten. Daarnaast verwachten wij vanuit de school twee begeleiders per 30 leerlingen.

Doelen
De leerling:
– leert hoe Neanderthalers kunst en werktuigen maakten door materialen te
verbinden
– leert verbindingen maken tussen verschillende materialen
– maakt een kunstwerk van verschillende soorten materiaal, gips en linnen
– leert een eigen expositie te cureren

Deze workshop sluit aan bij de kerndoelen onderbouw (VO): 40 en 48