Ga direct naar inhoud

Theatercheck VO special! (juni)

Juni 2015 (VO)

Deel via social media

Button Hoed
Theatercheck special!

Onze Plein C scouts bezoeken theaterdagen en losse voorstellingen om parels voor het podiumseizoen 2015-2016 te spotten. Met deze eerste theatercheck-special vind je ze in je mailbox.

Klik naar www.cultuurindeklas.nl en ontdek alle parels van dit podiumseizoen. Of klik door op de links om direct theaterchecks te lezen. Kortom; maak als bemiddelaar, programmeur of CKV-coördinator met behulp van de theatercheck de beste keus voor jouw publiek! Heb je geen inlogcode (meer) of problemen met inloggen? Stuur een mail naar info@pleinc.nl.

Foto: Eddy Wenting

Foto: Eddy Wenting

waardering: ****
Aya op de Huid – Danstheater Aya

Alles klopt aan deze solovoorstelling: het letterlijk dicht op de huid zitten van de danser en zijn prachtige uitgevoerde dansfragmenten van dichtbij volgen, - wat zeker bewondering oproept- , en figuurlijk dicht op zijn huid zijn door zijn persoonlijke verhaal.
Doordat de danser zo open is, kun je als publiek niet anders dan je ook openstellen. Doordat je in een klaslokaal zit, met daglicht, moet je participeren. Een prachtige setting voor het deel twee van dit project: het nagesprek en de workshop. Als scholen hun leerlingen betekenisvolle dans willen bieden, goed aansluitend op de belevingswereld van jongeren, dan is deze solo- voorstelling een absolute aanrader!

Danstheatervoorstelling/project voor VO ( basisvorming 1 en 2 ) en VSO (bovenbouw)

TG Smeedwerk - Oddysseus reis
waardering: ***
Odysseus´ reis - TG Smeedwerk

Het verhaal van Odysseus' reis is een pittig verhaal, met veel verwikkeling van mens en goden en dus vele Griekse namen wel te verstaan. Dat doet een beroep op de concentratie van de kijkers. Met behulp van vijf hoofddeksels vertolken de spelers vijf goden, die zoals altijd de mensen dwarszitten of een steuntje geven, maar ook onderling hun conflicten uitspelen, met alle gevolgen van dien.

Theatervoorstelling voor VO (basisvorming 1 en 2)

Garage TDI - Nou, dag dan maar
waardering: ****
Nou, dag dan maar... - Garage TDI

De spelers beginnen de voorstelling met het eind van de voorstelling.
Door deze verrassende start zit je al op het puntje van je stoel.
Hierna wordt het thema afscheid van alle kanten bekeken, onderzocht en bezongen, in een razend tempo en met een excellente timing. Uiteindelijk komt alles samen in een serieuzere boodschap. Daarmee is de voorstelling ‘rond’!

Cabaretvoorstelling voor VO (basisvorming)

TG Lange Mannen - Zeemist
waardering: ***
Zeemist - TG Lange Mannen

Het verhaal wordt in de ik-vorm verteld door een jongen. Hij 'heeft iets in zijn hoofd wat daar niet hoort...', hij noemt het 'mijn schelp'. Hij zegt zelf dat het een mooie schelp is die uiteindelijk weer naar zee zal terugkeren. Daar, waar hij het allerliefst is.
Een krachtige, filosofische voorstelling voor degenen die een zwaarder onderwerp niet uit de weg gaan, en waar zeker gesprekstof uit zal komen met leerlingen.
Er is een uitgebreid educatief pakket verkrijgbaar.

Theatervoorstelling voor VO (basisvorming 1 en 2)

Fred Vaassen - Zwijgen
waardering: ****
Zwijgen - Fred Vaassen

Midden op het toneel zit de acteur op en stoel en vertelt een verhaal.
Een verhaal met een serieus onderwerp, de 2e wereldoorlog. Wat is goed, wat is kwaad, wie is slachtoffer, wie is dader? Het verhaal is zo sterk verteld, dat je van begin tot eind op het puntje van je stoel zit en meeleeft met de personages.
Fred Vaassen heeft zijn sporen verdiend als acteur en dat is te merken.
Hier zie je wat acteren is. Het was muisstil in de zaal als hij aan het woord was.

Theatervoorstelling voor VO (Havo 4, Havo 5, VWO 4, VWO 5, VWO 6)
En VSO (bovenbouw)

foto: Arno Bosma

foto: Arno Bosma

waardering: ****
Close - TG Zwerm

De voorstelling Close vertelt het verhaal van vier jongeren, op zoek zijn naar zichzelf en elkaar. Wat is liefde? Hoe geef ik aan wat ik wil, of juist niet wil? En waar liggen mijn grenzen? De voorstelling wordt in een klaslokaal gespeeld. Hierdoor word binnen de veilige omgeving van de school een intieme en open sfeer gecreëerd. In deze veilige sfeer worden de leerlingen geconfronteerd met de thematiek van de voorstelling: liefde, seksualiteit, loverboys, muziek- en beeldcultuur en vooral….grenzen stellen !
In het stuk noemen de spelers alles omtrent seksuele vorming bij zijn naam; harde, grove maar ook grappige en pijnlijk herkenbare taal. Door de snelle scènes en de wisseling tussen ‘sketch’ en ‘het verhaal’, ontstond er een prettige afwisseling.

Interactieve Theatervoorstelling voor VO (basisvorming 1 en 2, VMBO 3, VMBO 4, Havo 3, Havo 4, Havo 5, VWO 3, VWO 4, VWO 5, VWO 6) en VSO ( bovenbouw)

Andy Ninvale's Massive Movement - Raps 'n Traps
waardering: ***
Raps 'n Taps - Andy Ninvalle's Massive Movement

Raps ‘n Taps is een een kleine reis langs de geschiedenis van de muziek en dans.
Verschillende stijlen komen voorbij in een hippe jas.
Twee dansers/ performers/ muzikanten laten echt zien wat er allemaal in en met je lijf kan. Van simpel tot zeer complexe bewegingen en muziek.

Muziek en dansvoorstelling voor VO (basisvorming 1 en 2 ,VMBO 3, Havo 3) en VSO (bovenbouw)

Foto: Sanne Peper

Foto: Sanne Peper

waardering: ****
Jamal - Toneelmakerij

Jamal is een voorstelling over hele gewone mensen die, die gewoon ogen, mensen die je dagelijks passeert op straat. Maar die van binnen vol zitten met heftige emoties
Een voorstelling over angsten, terrorisme, zelfmoord, liefdeloze opvoeding, verlangen.
Over dat de wereld niet klopt, over oneerlijkheid.
Kinderen die hier geboren zijn bij buitenlandse ouders: waar hoor je dan thuis?
De Toneelmakerij zet hiermee een uitstekend stuk neer.
Deze voorstelling is inclusief een workshop die goed begeleid wordt: het maken van een grondwet voor de klas en vraagt om hoge mate van betrokkenheid bij de leerlingen.

Theatervoorstelling voor VO (basisvorming 1 en 2, VMBO 3, VMBO 4, Havo 3, Havo 4, Havo 5, VWO 3, VWO 4, VWO 5, VWO 6)

Toneelmakerij - Mijn moeder Medea
waardering: ****
Mijn moeder Medea - Toneelmakerij

Deze talige voorstelling met workshop vanuit het mythische verhaal over Jason en Medea zal een breed deel van de voortgezet onderwijsleerlingen in de onder en middenbouw aanspreken. Leerlingen van het gymnasium zullen door hun kennis vanuit het vak Grieks wellicht extra betrokken zijn.
De combinatie van dit theaterstuk en de workshop is heel waardevol.
De vraag: Wie ben je eigenlijk? vormt daarbij de rode draad.
Ook geeft deze voorstelling een brok cultuurgeschiedenis, op een heel eigentijdse manier en vanuit een bijzonder perspectief gebracht.

Theatervoorstelling voor VO (basisvorming 1 en 2, VMBO 3, VMBO 4, Havo 3, Havo 4, Havo 5, VWO 3, VWO 4, VWO 5, VWO 6)

Bekijk meer theatercheck