Ga direct naar inhoud

Universiteitsmuseum De Agnietenkapel

Amsterdam

Het Universiteitsmuseum Amsterdam beheert collecties en documentatie over de geschiedenis van Athenaeum Illustre en Universiteit van Amsterdam alsmede studentenleven vanaf het stichtingsjaar 1632 tot heden.
Kort na 1877, toen het Athenaeum omgezet werd in Universiteit, begon het studentengezelschap CLIO te verzamelen op het gebied van Hoger Onderwijs in Amsterdam. In 1923 werd de Historische Commissie, nu het Universiteitsmuseum, opgericht om deze collecties te beheren en uit te breiden. Vanaf 1995 maakt het Universiteitsmuseum als één van de Bijzondere Collecties deel uit van de Universiteitsbibliotheek.
Collecties
De collecties van het Universiteitsmuseum zijn zeer veelzijdig. De collectie professorenportretten is langzamerhand uitgegroeid tot een van de grootste van het land. Verder heeft het museum veel historische prenten van hoogleraren en universitaire panden, foto's, affiches en penningen. Daarnaast zijn er veel voorwerpen uit het onderwijs en de wetenschap zoals onderwijsmodellen, collegeplaten en wetenschappelijke apparatuur. De collecties bestaan momenteel uit circa 50.000 items, waaronder ca. 25.000 foto's.

Een groot deel van de objecten staat beschreven in de catalogus van de UvA. De portrettencollectie en de affichecollectie Public Health zijn gedigitaliseerd. In de loop van de komende jaren zullen alle bijzondere collecties, waaronder die van het Universiteitsmuseum, geïnventariseerd worden. De eerste collecties zijn onlangs beschikbaar gekomen.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 9 tot 17 uur. Gesloten op feestdagen en van 25 t/m 31 december.

Aanbieders in de buurt

EYE Filmmuseum

Amsterdam