Ga direct naar inhoud

Grote Kerk Oosthuizen

Oosthuizen

Zie ook website hierboven.

Oosthuizen is schitterend gelegen aan de Beemster Ringvaart, zo?n twintig kilometer boven Amsterdam. Het bezit een prachtige gotische kruiskerk, de Grote Kerk, aan de Raadhuisstraat 61. Al vijf eeuwen bepaalt de Grote Kerk met het fraaie kruisingstorentje met opengewerkte peerspits het silhouet van Oosthuizen. Ook het interieur met zijn bijzondere decoratieve elementen is de moeite waard.
Twee topstukken van de Stichting Oude Hollandse Kerken bevinden zich in deze kerk. Het wonderschone, 18de-eeuwse praalgraf van François van Bredehoff (1648-1721), ooit burgemeester van Hoorn en bewindhebber van de VOC. Het is een werk van de Antwerpse beeldhouwer Jan Pieter Baurscheidt sr. Daarnaast het unieke kerkorgel. Pijpwerk en kast van dit orgel stammen uit de 15e eeuw en zijn waarschijnlijk rond 1670 door de orgelmaker Pieter Backer in de huidige configuratie samengesteld. Met zijn middentoonstemming en weerbastige klank behoort dit instrument tot een van de meest bijzondere orgels in Nederland.
Het koor en het zuidelijke transept, het marmeren grafmonument en het orgel zijn kortgeleden gerestaureerd. De kerk is monumentaal en museaal en leent zich dan ook uitstekend voor concerten, symposia, recepties en exposities. Maak een afspraak of kom langs! Een gecombineerd bezoek aan de kerk met een (groeps) excursie naar de Beemster (werelderfgoed) behoort tot de mogelijkheden.

Bijzonderheden:
De zonnewijzer aan de Westmuur boven de ingang, die vanaf twaalf uur de locale tijd aanduidt; praalgraf François van Bredehoff van de hand van de Antwerpse beeldhouwer Jan Pieter van Baurscheit sr. (1723); het unieke middentoonorgel.

Sleuteladres:
H.C.E. van Leuven
Schardam 30
1476 NB Schardam
tel: 0299-401989
E-mail:info@grotekerk-oosthuizen.nl

Informatie verhuur

Openingstijden

tijdens exposities (zie website) en op afspraak.

Aanbieders in de buurt