Ga direct naar inhoud

Beeldentuin De Zanderij

's-Graveland

Beeldentuin de Zanderij
De Zanderij was tot 1992 in het bezit van de familie Six die op de buitenplaats Jagtlust woonde aan de Leeuwenlaan. De Zanderij is ontstaan door zandafgravingen dit gebeurde handmatig met de schop en de kruiwagen. Het zand werd per boot naar Amsterdam vervoerd. Tot 1950 is er in het Spanderswoud zand afgegraven.
Zowel Jagtlust als de Zanderij behoorden tot 1966 bij de gemeente Hilversum en zijn toen door een grens correctie naar de voormalige gemeente ’s-Graveland gegaan. De grens van de gemeente Hilversum en de voormalige gemeente ’s-Graveland lag ten westen van Jagtlust en liep langs de boerderij Stofbergen. Deze grens heette de scheiwal.
Op de plek waar nu de paardenstal staat heeft de boerderij de Zanderij gestaan, gebouwd omstreek 1870. Op zondag 8 april 1923 is de boerderij tot aan de grond toe afgebrand. De boerderij de Zanderij werd gepacht door Gerard Janmaat die er samen met zijn vrouw en twaalf kinderen woonde. De boerderij is nooit herbouwd.

In 1974 is het huidige huis door de familie ’t Hoen gebouwd en de tuin aangelegd. Bij het huis staan twee mammoetbomen (Sequoiadendron). Deze zijn in 1976 geplant en waren beiden ± 1 meter hoog de omvang is nu ± 2.50 meter en de hoogte ± 20 meter. Ook staan er drie monumentale tamme kastanje bomen (Castanea sativa) deze zijn omstreeks 1860 geplant. De middelste heeft op een hoogte van een meter een omvang van ± 4.30m. De drie tamme kastanjes zijn voor een groot gedeelte hol en worden dan ook veelvuldig gebruikt als broedplaats door uilen, spreeuwen, houtduiven en vleermuizen.
In de omgeving van de tuin komen negen soorten vleermuizen voor, onder andere de rosse vleermuis, watervleermuis, laatvlieger en de gewone dwergvleermuis. Afgelopen jaren zijn er rond om het huis 44 vogelsoorten geteld waaronder de raaf, ijsvogel, bosuil, wespendief, sijs, putter, groenling en groene specht.

Sinds 1980 verzamelt de familie ’t Hoen beelden. Inmiddels staan er enkele honderden beelden van steen, hout en brons. De beelden komen uit alle streken van de wereld en hebben een plek gevonden in de ruim 10.000m2 grote beeldentuin. Een aantal van deze beelden is te koop.
In de beeldentuin is ook een paddenpoel met kamsalamanders, een bijenschans, insectenhotel. zwaluwewand en een vleermuiskelder.
De beeldentuin de Zanderij is gelegen aan de mooiste wandel- en fietsroutes van Gooi- en Vechtstreek en ligt midden tussen de buitenplaatsen van ’s-Graveland.

Om kunst voor een breed publiek toegankelijk te maken wordt er geen entreegeld gevraagd. U mag wel doneren ten baten van de Stichting KUNACU, via de donatiebus of banknummer 2695904 te ’s-Graveland.

Openingstijden

Voor andere dagen of tijden kunt u een afspraak maken. In januari en februari is de tuin alleen op afspraak open.

Aanbieders in de buurt

Jan Min

Blaricum

KEK project

Kortenhoef