Ga direct naar inhoud

Fotografie rondleidingen & workshops

Blauwe golf
Basisonderwijs
Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en worden geprikkeld door de beelden in hun omgeving. In Huis Marseille willen wij kinderen aanmoedigen zelf te leren kijken en ontdekken wat ze zien op een foto. Ieder kind kan iets anders zien in hetzelfde beeld. Op een toegankelijke en speelse manier maken kinderen kennis met fotografie, ontdekken hoe een fotograaf te werk gaat, waarom de foto’s in Huis Marseille zo bijzonder zijn en leren zelf te beschrijven wat zij zien op een foto. Kijken, vragen en doen staan centraal bij de programma’s voor kinderen uit het basisonderwijs.

Ik zie, ik zie wat jij ook ziet!
Na een rondleiding van ongeveer 30 tot 45 minuten door de lopende tentoonstelling in Huis Marseille gaan de kinderen in de mediakeuken zelf aan de slag. Onder begeleiding van een museumdocent maken ze in kleine groepjes een digitale foto van een stilleven van allerlei doorsnee voorwerpen. De foto’s gaan na afloop op cd mee naar school. 

Voortgezet onderwijs
Voor het voortgezet onderwijs biedt Huis Marseille diverse programma’s aan. Van interactieve rondleidingen (met opdrachten) al dan niet in combinatie met een korte workshop tot speciale verdiepende fotografie workshops. Tevens is er gelegenheid voor zelfstandig groepsbezoek.

Door de lens! (VMBO (bovenbouw)/HAVO/VWO/MBO)
Combinatieprogramma rondleiding en workshop: Wat is een goede foto? Hoe maak je een goede foto? Waarom hangen sommige foto’s in een museum en andere niet? Leerlingen leven in een beeldgedomineerde cultuur en maken voortdurend foto’s. Wat maakt een foto in een museum nou onderscheidend van alle andere beelden om leerlingen heen? 

Portretfotografie (VMBO)
Bij portretfotografie is het belangrijk dat er een bepaalde chemie ontstaat tussen de fotograaf en het model, zodat de fotograaf in staat is de bijzondere aspecten van het model naar voren te halen. In deze workshop worden de rollen op een bepaald moment omgedraaid: eerst zijn de leerlingen zelf een keer fotograaf en dan een keer het model. Aan de hand van een aantal voorbeelden wordt het genre van de portretfotografie ingeleid. 


Straatfotografie (VMBO (bovenbouw)/HAVO/VWO)
In tegenstelling tot de studiofotografie is straatfotografie een spontane vorm van fotografie, waarmee men reageert op de omgeving opvallende en onopvallende types, kleine, en grote details die het straatbeeld mede bepalen, zoals reclameborden, een bushalte, een snuffelende hond, allerlei soorten tassen en een boom zijn maar enkele ingrediënten van de straatfotografie. De workshop gaat in op de verbanden die via de camera gelegd kunnen worden en de sferen die het beeld kunnen bepalen. 


Profielfoto-fotografie (HAVO/VWO)
Jongeren maken tegenwoordig veelvuldig gebruik van allerlei vormen van social media. Facebook, Whatsapp, Instagram, Snapchat, Twitter, Myspace; via verschillende online kanalen communiceren zij met elkaar en de wereld om hen heen. Al deze social media maken gebruik van een profielfoto. Vaak is een profielfoto het eerste wat mensen van iemand zien als ze een persoon googlen. Wat is het imago van iemand op het internet? In deze workshop wordt aandacht besteed aan het maken van een goede profielfoto door middel van verscheidene fotografische tips en trucs. Maar ook de sociale en maatschappelijke kant van het gebruik van beeld op social media krijgt aandacht.