Ga direct naar inhoud

Gamelan Workshop

Blauwe golf

Gamelan is de benaming voor de muziekstijl, de bijbehorende instrumenten en muzikanten in Indonesië. Een gamelanorkest bestaat voornamelijk uit slaginstrumenten zoals drums, kulintangs, gongs en xylofoons, maar ook bijvoorbeeld fluiten.

Gamelan is kenmerkend voor Indonesische volksmuziek en is vooral op Java en Bali heel populair. De orkesten zorgen vaak voor de muzikale begeleiding van dans-, theater- en met name wajangvoorstellingen.

De gamelan wordt als een van de hoogst ontwikkelde muzikale vormen ter wereld beschouwd. Er wordt bijvoorbeeld een microtonale toonschaal gehanteerd die afwijkt van de in het Westen gebruikelijke stemming.

Ondanks deze complexiteit kan men toch kennis maken met Gamelan in een korte workshop. Door het combineren van simpele patronen worden diverse gemoedstoestanden opgewekt die samen een muzikaal verhaal vertellen. De karakteristieke en bijna betoverende klanken brengen de deelnemers al snel in Oosterse sferen.

De workshops van maX Music worden verzorgd door professionele en enthousiaste artiesten zoals workshopleider Alex. Door zijn Indonesische roots heeft Alex veel gevoel bij de Gamelan, en door zijn grote ervaring met muziek- en percussieworkshops krijgt hij een groep deelnemers altijd mee.